ARCHAIC AND CLASSICAL MEDITERRANEAN HISTORY

İzlence Formu

Ders Adı ARCHAIC AND CLASSICAL MEDITERRANEAN HISTORY Kod TARH2722
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi SELİN ÖNDER KADDAR
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

MÖ 8. yüzyıl ile 4. yüzyıl arasında Doğu Akdeniz’de oluşan şehir devleti sistemi ve bunun yayılmasında rol oynayan iç ve dış faktörler özellikle devlet yapısı ve anayasal düzenlemeler ile kültürel hareketlilik ve Arkaik ve Klasik dönemde Ege'ye damgasını vuran siyasi ve kültürel olayların irdelenmesi ve şehir devletlerinin tüm Akdeniz çevresine yayılmaları ve Akdeniz’e hakim olmayı amaçlayan bölgelerüstü güçler ile şehir devletlerinin ilişkilerinin incelenmesi hedeflenmektedir.

İçerik

MÖ 8. yüzyıl ile 4. yüzyıl arasında Doğu Akdeniz’de oluşan şehir devleti sisteminin içeriği ve bunun yayılmasında rol oynayan iç ve dış faktörler Atina ve Sparta gibi önde gelen şehir devletleri ışığında özellikle devlet yapısı ve anayasal düzenlemeler ve kültürel hareketlilik irdelenmektedir. Kolonizasyon, Peloponessos savaşı, Pers savaşları gibi dönemin Akdeniz dünyasında yaşanan önemli olaylar ders kapsamında ele alınacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Power Point sunumuyla birlikte anlatım.

Kaynaklar

S. Pomeroy, Antik Yunan’ın Kısa Tarihi, İstanbul, 2018. U. Eco (ed.), Antik Yunan, İstanbul, 2018. O. Tekin, Eski Yunan ve Roma Tarihine Giriş, İstanbul, 2008. H.D.F. Kitto, Yunanlar, İstanbul,2014. T.R. Martin, Eski Yunan, İstanbul, 2012. C. Freeman, Mısır, Yunan ve Roma, Ankara, 2001. P.J. Rhodes, Antik Yunan’ın Kısa Tarihi, İstanbul 2019. B. İplikçioğlu, Hellen ve Roma Tarihinin Ana Hatları, İstanbul, 2007. A.M. Mansel, Ege ve Yunan Tarihi, Ankara, 1971. S. Kovalev& V. Diakov, İlk Çağ Tarihi I-II, İstanbul, 2010. A. Bonnard, Antik Yunan Uygarlığı I-II-III, İstanbul, 2004.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024