MÜZE UYGULAMALARI II

İzlence Formu

Ders Adı MÜZE UYGULAMALARI II Kod TARH3072
Kredi 1 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 0
Uygulama Saat 2 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi BURCU KUTLU DİLBAZ
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Müze Uygulamaları II dersi Tarih öğrencilerinin müzelerle ilgili uygulamalı dersler sayesinde müzeler hakkında bilgilenmesi ve mezuniyet sonrası meslek ve iş deneyimine katkı sunmayı amaçlamaktadır. Müze biliminin bilimsel bir disiplin olarak geliştirilmesine ve müzecilik anlayışının kuramsal ve teorik bileşenlerine katkıda bulunmak amaçlanmaktadır.

İçerik

Müzeciliğin tarihçesi, müze türleri, sergileme yöntem ve teknikleri, müze eğitimi, müze yönetimi, müzede toplumsal çalışmalar, küratörlük çalışmaları, koleksiyonerlik, koleksiyon yönetimi, Müze Uygulamaları I İstanbul'daki Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müzelerde uygulama dersi şeklinde işlenecektir. Dersi alan öğrencilerin değerlendirilmesi 7. ve 14. haftalarda dersi veren öğretim üyesine sunulan yazılı raporlar, ders devamı ve müzelerdeki yetkililerin değerlendirmesi üzerinden yapılır.

Öğretim Yöntemleri

Müzelerdeki birimlerde uygulama yapılarak dersler işlenmektedir. Öğrenciler görerek, işiterek, uygulama yaparak ve yaşayarak öğrenmelerin gerçekleştiği uygulamalı dersler işlenmektedir.

Kaynaklar

Semavi EYİCE; “İstanbul Arkeoloji Müzelerinin ilk Müdürlerinden Dr. Ph. Anton Dethier Hakkında Notlar”, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Yıllığı, No. 9, İstanbul 1960, s. 45-52. Burcu KUTLU DİLBAZ; Osmanlı Devleti'nin Arkeoloji Politikası, Okur Tarih Yayınları, İstanbul 2018. Burcu Kutlu; “İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin Kuruluşu”, İmparatorluk Başkentinden Kültür Başkentine İstanbul, Kitabevi Yay., İstanbul 2010, s. 403-418. Burcu KUTLU DİLBAZ; “İstanbul Arkeoloji Müzeleri”, İstanbul’un Kitabı Fatih II, Eminönü I, Fatih Belediyesi, İstanbul 2013, s.676-697. Wendy M. K. SHAW, ; Osmanlı Müzeciliği: Müzeler, Arkeoloji ve Tarihin Görselleştirilmesi, (Çev. Esin Soğancılar), İletişim Yayınları, İstanbul, 2004. Alpay PASİNLİ, ; İstanbul Arkeoloji Müzesi, Akbank Kültür ve Sanat Merkezi, İstanbul 2003.Charles TEXIER; Description de L’asie Mineure, Paris 1849. Enver Behnan ŞAPOLYO; Müzeler Tarihi, İstanbul 1936. Erdem YÜCEL; Türkiye’de Müzecilik, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, İstanbul 1999.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024