OSMANLI DEVLETİ'NİN TARİHİ COĞRAFYASI

İzlence Formu

Ders Adı OSMANLI DEVLETİ'NİN TARİHİ COĞRAFYASI Kod TARH4784
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. ÖZGÜR ORAL
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Tarihi Coğrafyanın konusunu ve ilgi alanlarını belirlemeyi, tarih araştırmalarında coğrafi hususiyetlere dikkatin önemini ortaya koymayı, coğrafi hususiyetlerin Osmanlı Devleti’nin ilerlemesindeki rolünü tayin etmeyi, Osmanlı Devleti’nin coğrafi sınırlarını belirlemeyi ve bu sınırlar dahilinde kurduğu idari sistemin coğrafyayla olan ilişkisini tartışmayı ve bu konudaki literatüre dair bilgilendirmeyi amaçlamaktadır.

İçerik

Tarih ve coğrafya ilişkisi ve bir akademik disiplin olarak tarihi coğrafyanın ortaya çıkışı; Tarihi coğrafyanın temel kavramları; Osmanlı Devleti’nin sınırları; bu sınırlarından dahilinde kurulan idari yapı; Osmanlı denizleri; ticaret ve ulaşım yolları; Osmanlı egemenliğindeki farklı bölgelerin tarihi coğrafya bağlamında hususiyetleri işlenmektedir.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş Yolu ile Öğretim, Düz Anlatım, Küçük grup çalışması

Kaynaklar

Mehmet Bayartan, “Tarihî Coğrafya Çalışmaları Açısından Şehir ve Osmanlı Şehri”, İstanbul Üniversitesi Coğrafya Dergisi, sayı 13, İstanbul, 2005, s. 85-92; Adnan Eskikurt, “Tarihî Coğrafya Çalışmalarının Metodolojisi Konusunda Genel Bir Değerlendirme”, Marmara Coğrafya Dergisi, Sayı: 11, İstanbul, 2005, s. 39-64; Osman Gümüşçü, Tarihî Coğrafya, Yeditepe Yayınları, 2. Baskı, İstanbul, 2010; Donald Edgar Pitcher, Osmanlı İmparatorluğu’nun Tarihsel Coğrafyası, çev. Bahar Tırnakçı, 5. Baskı, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, 2019, Barbara Jelavich, Balkan Tarihi I-II, çev. Zehra Savan, Hatice Uğur vd., 4. Baskı, Küre Yayınları, İstanbul, 2017; Jane Hathaway, Osmanlı Hakimiyetinde Arap Toprakları, Çev. Gül Çağalı Güven, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul, 2016.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024