M.Ö. IV.-I. YÜZYILDA EGE, AKDENİZ VE ANADOLU TARİHİ

İzlence Formu

Ders Adı M.Ö. IV.-I. YÜZYILDA EGE, AKDENİZ VE ANADOLU TARİHİ Kod TARH3759
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MUSTAFA HAMDİ SAYAR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Öğrencilerin dersin konusunu oluşturan MÖ 4. yy. ile MÖ I. yy.lar arasında Doğu Akdeniz, Balkanlar, Anadolu, Yakın Doğu, Mezopotamya, İran ve Batı Asya'da gerçekleşen tarihi olaylar incelenmektedir. Yaklaşık 400 yıl devam eden bu dönemde öne çıkan tarihi kişilikler hve onların oluşturmak istedikleri yeni dünya düzeni hakkında bilgiler verilmesi amaçlanmaktadır.

İçerik

M.Ö. 4. y. ın ikinci yarısında Makedonya bölgesinde önce bir beylik sonra bir krallık olarak Balkanların güneydoğusuna yayılan ve M.Ö. 338 yılında kralları II. Filip'in önderliğinde tüm şehir devletlerini egemenliği altına alan Makedonya krallığı 336 yılından başlayarak III. Alexandros (=İskender) yönetiminde önce Balkanlardaki konumunu sağlamlaştırdıktan sonra M.Ö. 334 yılında Anadolu yarımadasına hakim olan Pers krallığının üzerine yürümüş ve 330 yılında bu devleti ortadan kaldırmıştır. 330 ile 327 yılları arasında sürdürdüğü Hindistan seferinin istenilen sonucu vermemesiyle dünyayı yönetmek istediği Babil'e dönmüş ve 323 yılında orada ölmüştür. 323 yılında başlayan İskender'in başındaki Makedonya krallığı topraklarının İskender'in ardılları tarafından paylaşılması savaşımı M.Ö. 30 yılına kadar sürmüş ve tüm Akdeniz dünyasını etkileyen savaşlar ve göçler eskiçağda o zaman kadar görülen en büyük bölgelerarası hareketliliğe sahne olurken aynı zamanda yıkımlar ve toplu katliamların da görüldüğü bir dönem olmuştur. Bununla birlikte bölgelerarası hareketlilik yeni kültür, sanat ve bilim merkezlerinin oluşmasına neden olmuş ve yeni bilimsel keşiflerin insanlığın hizmetine sunulmasını sağlamıştır. Derste anlatılan olayları aktaran eskiçağ tarihçilerinin eserleri ve olayların birinci derece kaynağı olan yazıtlı eserler birlikte değerlendirileceklerdir.

Öğretim Yöntemleri

Sözlü anlatım ve konuya ilişkin görsellerle sunum.

Kaynaklar

Websites: http://www.perseus.tufts.edu. Perseus Digital Library. www.livius.org http://ancientworldonline.blogspot.nl Yazıtlar hakkında: www.manfredclauss.de edh.www.adw.uni-heidelberg.de Eskiçağ Yazarları hakkında: http://www.kirke.hu-berlin.de/kirke/autor.html Yayın Arama için: http://www.annee-philologique.com Eskiçağ Yazarları hakkında: http://www.kirke.hu-berlin.de/kirke/autor.html Yayın Arama için: http://www.annee-philologique.com Websites: http://www.perseus.tufts.edu. Perseus Digital Library. www.livius.org http://ancientworldonline.blogspot.nl Yazıtlar hakkında: www.manfredclauss.de edh.www.adw.uni-heidelberg.de Eskiçağ Yazarları hakkında: http://www.kirke.hu-berlin.de/kirke/autor.html Yayın Arama için: http://www.annee-philologique.com Büyük İskender’in Ayak İzlerinde, Michael Wood, İstanbul 2006. Büyük İskender’in Yaşamı ve Fetihleri, A.B. Bosworth, Ankara 2005. Büyük İskender, Jona Lendering, İstanbul 2009. M. Errington, Hellenistik Dünya Tarihi. M.Ö. 323-30. İstanbul. 2020. Büyük İskender, Siegfried Lauffer, İzmir 2004. Büyük İskender Tarihi, J.G. Droysen, İstanbul 2007. Büyük İskender, Dünyanın Hakimi, V.M. Manfredi, İstanbul 2000. (3 Cilt) Büyük İskender’in Seferleri, Arrianos, İstanbul 2005. Hellenistik Dünya Tarihi MÖ 323-30, R.M. Errington, 2010. Hellenistic World from Alexander to the Roman Conquest, 1981. The Hellenistic World, F.W. Walbank, The Hellenistic World, 1981. Cambridge Ancient History, VII (1984) VII/2 (1989) M. S. Errington. Hellenistik Dünya Tarihi. M.Ö. 323-30. İstanbul 2018. Homer Kitabevi. Çeviren Gülşah Günata.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024