TÜRKİYE'DE PLANLAMA ÖRNEKLERİ VE COĞRAFİ SONUÇLARI

İzlence Formu

Ders Adı TÜRKİYE'DE PLANLAMA ÖRNEKLERİ VE COĞRAFİ SONUÇLARI Kod CGRY7144
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. SEDAT AVCI
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Planlar ülkelerin kalkınmasında önemli bir yere sahiptirler. Türkiyede farklı zamanlarda değişik konularda planlar hazırlanmıştır. Kısa, orta veya uzun vadeli olarak hazırlanan planlar, yerel, bölgesel veya ülke düzeyinde olabilmektedir. Bu planlardan bazıları sonuçlandırılırken, bazıları ise hiç bir zaman amacına ulaşamamıştır. Dersin amacı, başarılı olmuş veya olamamış plan örneklerinden hareketle, planların coğrafi sonuçlarının Türkiye açısından incelenmesidir.

İçerik

Planlama farklı ölçeklerde ve farklı zaman dilimlerinde gerçekleştirilmektedir. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde hazırlanan planların ve uygulamaları büyük önem taşımaktadır. Türkiyede yapılan çeşitli planların analiz edilmesi ve uygulama sonuçlarının incelenmesi coğrafî farklılıkların değerlendirilmesinde büyük öneme sahiptir. Ele alınan başlıca konular aşağıda sıralanmıştır: -Süreleri açısından planlama çeşitleri ve Türkiyede planlama çalışmaları -Sistematik plan örnekleri (Birinci Sanayi Planı -1933) -Bölgesel Planlama Örnekleri (Güneydoğu Anadolu Projesi, Doğu Anadolu Projesi, Doğu Marmara Alt Bölge Planı, Zonguldak Bölge Planı, Antalya Planı vb) -Türkiyede planlı dönem ve özellikleri -Türkiyenin kalkınma planları

Öğretim Yöntemleri

Öğrencinin konu ile ilgili kaynak taraması ve ön araştırmalar Konu anlatımı ve sınıfta konunun tartışılması

Kaynaklar

DAP (2000). Doğu Anadolu Projesi Ana Planı (DAP) Ankara: , 18.03.2010. GAP (2008). Güneydoğu Anadolu Projesi Eylem Planı (2008?2012). http://www.gap.gov.tr/Turkish/Genel/eylem812.pdf. GAP (2008). Stratejik Plan 2008?2012. Diyarbakır: Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı. . 04.05.2009. İİB (1963). Doğu Marmara Bölgesi Ön Planı. Ankara: İmar ve İskân Bakanlığı. İNAN, A. (1973). Devletçilik İlkesi ve Türkiye Cumhuriyetinin Birinci Sanayi Planı 1933. Ankara: Türk Tarih Kurumu. KARLUK, R. (2004). Türkiye Ekonomisi. İstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş. KEPENEK, Y. & YENTÜRK, N. 2000. Türkiye Ekonomisi. İstanbul: Remzi Kitabevi. DPT (2009). Kalkınma Planları. Ankara: Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı. . 04.05.2009.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024