PALEOVEJETASYON

İzlence Formu

Ders Adı PALEOVEJETASYON Kod CGRY9095
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MERAL AVCI
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Paleocoğrafya bakış açısıyla yeryüzünün jeolojik evrimi boyunca bitkilerin gelişimi ve dağılışını ortaya koymak, konuyla ilgili çalışmaları değerlendirebilme ve yorumlama becerisi edinmek.

İçerik

Yerkürenin uzun geçmişi içinde, sadece yeryüzünün jeolojik ve jeomorfolojik bakımdan görünümünde değişimler yaşanmamıştır. İklimde meydana gelen değişimler bu değişimlerin en başta gelenleri arasında kabul edilir. Yaşanan tüm bu değişimler yanında, küre üzerinde canlı yaşamının ortaya çıkışı, bazı dönemlerde flora ve fauna bakımından söz konusu olan yok olmalar ve yayılış alanlarındaki değişimler ile bazı alanların yeniden işgali gibi oldukça karmaşık özellikler, belirtilen uzun geçmiş içinde önemli bir yer kaplamıştır. Küre üzerinde günümüzde yayılış alanı bulan vejetasyon topluluklarının yayılışının kökenini de bu değişimler meydana getirir. Bugünkü bitki örtüsünün yayılış alanlarını sınırlandıran ve floristik bileşimini etkileyen en dikkat çekici değişimlerin yaşandığı dönem ise Kuaterner’dir. Kuaterner’in daha uzun süren ilk yarısı (Pleistosen) içinde ayrılan buzul (glasyal) ve buzularası (interglasyal) dönemler, bitkilerin yayılış alanlarında önemli değişimlere yol açmıştır. Bu dersin amacı yeryüzünün jeolojik evrimi boyunca bitki örtüsünün gelişim ve değişim sürecinin değerlendirilmesidir.

Öğretim Yöntemleri

Düz anlatım, öğrencinin konularla ilgili kaynakları taraması, belirlenen konularla ilgili tartışmalar. Belirlenen konularda araştırma gerektiren dönem ödevinin hazırlanması ve paylaşımı.

Kaynaklar

Avcı, M. 2014. "Paleocoğrafya", Resimli Türkiye Florası Cilt I, Güner A., Ekim T., Ed., Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul, ss.49-75 Horton, D.E., Poulsen, C.J. and Pollard, D. 2010."Influence of high-latitude vegetation feedbacks on late Palaeozoic glacial cycles"NATURE GEOSCIENCE VOL 3: 572-577. Lenton, T.M., Crouch, M., Johnson, M., Pires, N. and Dolan L. 2012 ."First plants cooled the Ordovician" Nature Geoscience VOL 5: 86-89 Gibling, M.R. and Davies, N.S. 2012. "Palaeozoic landscapes shaped by plant evolution" Nature Geoscience VOL 5: 99-105. Biltekin, D., Popescu, S.-M., Suc, J.-P., Quézel, P., Jiménez-Moreno, G., Yavuz, N., Çagatay, M. N., 2015. Anatolia: a long-time plant refuge area documented by pollen records over the last 23 Million years, Review of Palaeobotany and Palynology, Volume 215: 1-22. Popescu, S.-M., Biltekin, D., Winter, H., Suc, J.-P., Melinte-Dobrinescu, M. C., Klotz, S., Rabineau, M., Clauzon, G., 2010. Pliocene and Lower Pleistocene vegetation and climate changes at the European scale: long pollen records and climatostratigraphy. Quaternary International 219:152-167. Avci M. 2014. "Türkiye'nin Bitki Çeşitliliği Ve Coğrafi Açıdan Değerlendirmesi", Türkiyenin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları I , Akkemik Ü., Ed., Orman Genel Müdürlüğü Yayını, Ankara, ss. 28-53. Gavashelishvili, A.,Tarkhnishvili, D. 2016. "Biomes and human distribution during the last ice age". Global Ecology and Biogeography. doi:10.1111/geb.12437

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024