URARTU TARİHİ’NİN KAYNAKLARI VE URARTUCAYA GİRİŞ

İzlence Formu

Ders Adı URARTU TARİHİ’NİN KAYNAKLARI VE URARTUCAYA GİRİŞ Kod TARH3764
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Arş. Gör. Dr. ARMAĞAN TAN
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Bu derste Anadolu Demirçağı'nın önemli krallıklarından birisi olan Urartu Krallığı ve Tarihi’nin ana kaynaklarına hakimiyet amaçlanmaktadır. Bu kapsamda birinci el kaynakların başında gelen çivi yazılı kayıtların değerlendirilebilmesi için temel düzeyde Urartu dilinin ve yazısının öğrenilebilmesi mümkün olacaktır. Ayrıca tarihin yardımcı ilim dallarından olan arkeolojinin temel ilkeleri ve Urartu Arkeolojisi özelinde arkeolojik bulguların akademik düzeyde yorumlanabilmesi yetisinin kazandırılması amaçlanacaktır. Böylece bölümümüzün temel misyonlarından olan tarih ilminin ana kaynaklar üzerinden bilimsel yöntemlerle öğrenilmesine ve bilginin temel kaynaklardan üretilmesine yönelik katkı sunacaktır. Ayrıca öğrencilere tarihsel konularda analitik düşünmenin gerekliliği, mevcut bilginin ve kaynakların sorgulanabilmesinin de önemi aktarılacaktır.

İçerik

Bu derste Urartu Tarihi’nin ana kaynaklarına hakimiyetin yanı sıra bilginin elde edilme yöntemleri ve kaynaklara bilimsel temelde yaklaşım amaçlanmaktadır. Çivi yazılı kültürlerin ve yazının gelişim süreci hakkında bilgi edinebilecek olan öğrenciler tarihe bir bütün olarak daha geniş bir çerçeveden bakabilme imkanına kavuşacaktır. Bu kapsamda birinci el kaynakların başında gelen çivi yazılı kayıtların değerlendirilebilmesi için temel düzeyde Urartu dilinin ve yazısının öğrenilebilmesi mümkün olacaktır. Ayrıca tarihin yardımcı ilim dallarından olan arkeolojinin temel ilkeleri ve Urartu Arkeolojisi özelinde arkeolojik bulguların akademik düzeyde yorumlanabilmesi sağlanacaktır. Böylece bölümümüzün temel misyonlarından olan tarih ilminin ana kaynaklar üzerinden bilimsel yöntemlerle öğrenilmesine yönelik katkı sunacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Görsel ve işitsel yöntemlerle teorik ders anlatımı, ödev konuları verilmesi ve zaman zaman müze ziyaretleri.

Kaynaklar

Zimansky, P. E. 1985, Ecology and Empire: The Structure of the Urartian State; Wilhelm, G. 2008, “Urartian” R. D. Woodard (eds.), The Ancient Languages of Asia Minor, Cambridge: 105-123; Tarhan, M. T. 1984, “The Structure of the Urartian State”, Anadolu Araştırmaları 9: 295-310; Salvini, M. 2006, Urartu Tarihi ve Kültürü, İstanbul; Köroğlu, K. 2020 “Urartu: Krallık ve Aşiretler”, K. Köroğlu - E. Konyar (eds.), Urartu: Doğu’da Değişim, İstanbul: 1-35; Erzen, A. 1988, Çavuştepe I, Urartian Architectural Monuments of the 7th and 6th Centuries B.C. and a Necropolis of the Middle Ages, Ankara; Diakonoff, I. M. 1963, Urartskij Pisma i Dokumenty (Urartian Letters and Documents) (UPD), Moskova; Danışmaz, H. 2020, Urartu Krallığı Yönetim ve Organizasyon, Ankara; Çifçi, A., 2017, The Socio-Economic Organisation of the Urartian Kingdom, Leiden; Salvini M. 2008, 2012, 2018, CTU 1-2-3-4-5, Roma,Paris; Borger, R. 2004, Mesopotamisches Zeichenlexikon, Münster; Seidl, U. 2004, Bronzekunst Urartus, Mainz; A. Çilingiroğlu and M. Salvini eds. 2001, Ayanis I: Ten Years' Excavations at Rusahinili Eiduru-Kai 1989-1998 CNR, Istituto per gli Studi Micenei ed Egeo-Anatolici; Kleiss W. ed. 1988 Bastam II, Gebr. Mann Verlag; Kleiss W. 1975, Bastam I: Ausgrabungen in den Urartäischen Anlagen 1972-1979; Piotrovsky B. Karmir Blur I-II-III-IV 1950,1952,1955; F. W. König, 1955, Handbuch der chaldischen Inscriften I-II (HchI), Im Selbstverlage des Herausgebers.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024