MODERN MARITIME HISTORY AND CULTURE

İzlence Formu

Ders Adı MODERN MARITIME HISTORY AND CULTURE Kod TARH3763
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi DİLARA DAL
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Dersin amacı; denizin ve denizciliğin uygarlık tarihindeki yerini sosyal, ekonomik, diplomatik, kültürel, askeri ve siyasi perspektiften ele alarak keşifler, ticaret ve savaş ekseninde denizci toplumlar ve denizcilik kültürünün yakın dönemin sosyo-politik gündemini nasıl şekillendirdiğini analiz etmektir.

İçerik

Denizler, insanlık tarihi boyunca ulaşım vasıtası, gıda kaynağı, etkileşim alanı, savaş platformu ve keşif sahası olarak hizmet ettiler. Gemiler, kargolarında sadece ihtiyaç malzemelerini değil medeniyetleri ve bunların sahip oldukları kültürel örüntüleri de yüzyıllar boyunca bir adadan veya kıtadan başka bölgelere taşıdılar. Kimliklerini denizle birlikle yeniden inşa eden uluslar tarihte birer deniz gücü olarak sivrildiler ve Roma Cumhuriyeti, Osmanlı İmparatorluğu, İspanyol İmparatorluğu, Bourbon ve Napolyon dönemi Fransa'sı, Rusya ve Almanya gibi teritoryal genişleme ve askeri güce odaklı kıtasal hegemonların karşısında marjinal alanı, yani denizi seçtiler. Ayakta kalmak için ticaret ve diplomasiyi kullandılar, büyük bir donanmaya sahip olmaya değil denize hükmetmeye odaklandılar ve günümüz küresel ekonomisini ve liberal değerlerini şekillendirdiler. Dolayısıyla bu derste, kara ve deniz arasındaki bu mücadeleye odaklanarak, deniz eksenli etkileşimin modern dünyaya kazandırdığı siyasi ve kültürel boyut değerlendirilecektir.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş Yoluyla Öğretim, Tartışma, Soru-Cevap

Kaynaklar

Bostan, I. 2006. Beylikten İmparatorluğa Osmanlı Denizciliği, Kitap Yayınevi: İstanbul. Braudel, F. 1996. The Mediterranean and the Mediterranean World in the Age of Philip II, vol. I-II, University of California Press: London. Buchet, C., Arnaud, P., De Souza, P. (Eds.). 2017. The Sea in History - The Ancient World, Boydell & Brewer: United Kingdom. Buchet, C., Balard, M. (Eds.). 2017. The Sea in History - The Medieval World, Boydell & Brewer: United Kingdom. Buchet, C., Le Bouëdec, G. (Eds.). 2017. The Sea in History - The Early Modern World, Boydell & Brewer: United Kingdom. Buchet, C., Rodger, N. (Eds.). 2017. The Sea in History - The Modern World, Boydell & Brewer: United Kingdom. Cipolla, C. M. 1966. Guns, Sails and Empires: Technological Innovation and European Expansion 1400-1700, Pantheon Books: New York. Corbett, J. 2012. Principles of Maritime Strategy, Dover Publications: New York. De Souza, P. 2001. Seafaring and Civilisation: Maritime Perspectives on World History, Profile Books: London. Guilmartin, J. F. 1974. Gunpowder and Galleys: Changing Technology and Mediterranean Warfare at Sea in the 16th century, Cambridge University Press, Cambridge. Guimerá, A., Lambert, A., Darnell, B., Rahn Phillips, C., Redford, D., Wilson, E., . . . Rahn, W. 2016. Strategy and the Sea: Essays in Honour of John B. Hattendorf (N. Rodger,, Ed.). Boydell & Brewer: United Kingdom. Hemingway, E. 1995. The Old Man and the Sea, Hueber: Germany. Lambert, A. 2018. Seapower States: Maritime Culture, Continental Empires and the Conflict That Made the Modern World, Yale University Press: Great Britain. Mahan, A. T. 2010. The Influence of Sea Power Upon History, 1660-1783, Cambridge University Press: Cambridge. Melville, H. 1892. Moby-Dick, C. H. Simonds Company: Boston. Paine, L. 2013. The Sea and Civilization: A Maritime History of the World, Vintage Book: New York. Parry, J. H. 1981. The Discovery of the Sea, University of California Press: London. Philbrick, N. 2015. In the Heart of the Sea: The Tragedy of the Whaleship Essex, Penguin Books: London. Pryor, J. 1988. Geography, Technology, and War: Studies in the Maritime History of the Mediterranean, 649–1571, Cambridge University Press: Cambridge. Schmitt, C. 2018. Kara ve Deniz: Bir Dünya Tarihi İncelemesi, Çev. G. Yıldız, Vakıfbank Kültür Yayınları: İstanbul. Woodman, R. 1998, The History of the Ship: The Comprehensive History of Seafaring from the Earliest Times to the Present Day, Conway Maritime Press: London.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024