MÜZECİLİKTE BELGELEME VE UYGULAMA

İzlence Formu

Ders Adı MÜZECİLİKTE BELGELEME VE UYGULAMA Kod PHOA4066
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 0
Uygulama Saat 4 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. ASLIHAN BEYAZIT
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin temel amacı öğrencilerin Türkiye'de müzeciliğin tarihini bilmeleri, müzecilik terminolojisine hakim olmaları ve müzelerde sergileme, koruma, belgeleme gibi uygulamaları öğrenmeleridir. Böylece bölümümüzden mezun olan arkeologların Kültür Bakanlığı'na bağlı müzelerde istihdam edilmesi halinde teorik bilgiye sahip olması amaçlanmaktadır. Ayrıca öğrencilerin kültürel varlıkları koruma ve bu anlamda etik bir bilince sahip olmaları amaçlanmaktadır.

İçerik

Bu ders kapsamında, hem Osmanlı İmparatorluğu’na hem de Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarına kültürel anlamda büyük katkılar sağlamış ilk müzeci, arkeolog Osman Hamdi Bey ile Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk dönemi Arkeoloji ve Müze çalışmalarına değinilecek, müzeler ve müzecilik hakkında teorik bilgiler verilecek, İstanbul’da yer alan müzelerde uygulamalı dersler yapılacaktır. Ayrıca öğrenciler bireysel gerçekleştirdikleri müze ziyaretlerini rapor şeklinde sunacaktır.

Öğretim Yöntemleri

PowerPoint gösterimi yoluyla teorik sunum, değerlendirme, soru-cevap, İstanbul'daki müzelerde uygulama ve belgeleme.

Kaynaklar

Cezar, M. 1987. Müzeci ve Ressam Osman Hamdi Bey, İstanbul. Ertürk, N. ve Uralman, H. 2012. Müzebilimin ABC'si, İstanbul. Muşmal, H. ve Gümüş, H. 2021. Türkiye’de Müzecilik (1839-1938), İstanbul. Shaw, W. M. K. 2020. Osmanlı Müzeciliği. İstanbul. Yücel, E. 1999. Türkiye’de Müzecilik, İstanbul.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024