İRAN-ELAM ARKEOLOJİSİ

İzlence Formu

Ders Adı İRAN-ELAM ARKEOLOJİSİ Kod PHOA3081
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ŞEVKET DÖNMEZ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Anadolu ile ön tarih çağları boyunca yakından ilişki içinde bulunan İran’ın tarih öncesi ve ön tarih kültürlerinin (neolitik ve tunç çağı) arkeolojik bir çerçeve içerisinde incelenmesi ve öğrenciye aktarılması.

İçerik

İran’da varlığını tarih öncesi ve ön tarih çağları boyunca sürdüren Neolitik yerleşimler, Elam ve Kura-Aras kültürleri gibi belli başlı kültürlerin Anadolu ile ilişkileri içerisinde incelenmesi ve öğrenciye aktarılması.

Öğretim Yöntemleri

Dersin öğretimi esnasında İran tarihi ve arkeolojisi ile ilgili temel kaynaklardan yararlanılarak konu anlatımları gerçekleştirilecektir. Dersin işlenmesinde görsellerden ve kazı raporlarından yararlanılacaktır.

Kaynaklar

Dersin işlenmesinde yararlanılacak temel kaynaklar: Excavations At Haftavān Tepe 1968: First Preliminary Report Author(S): Charles Burney Source: Iran, Vol. 8 (1970), Pp. 157-171 Published By: British Institute Of Persian Studies The Oxford Handbook Of Ancient Iran Edited By D. T. Potts Oxford University Press Is A Department Of The University Of Oxford. The Chronology Of The Late Third And Second Millennia In Central Western Iran As Seen From Godin Tepeauthor(S): T. Cuyler Young, Jr.Source: American Journal Of Archaeology, Vol. 73, No. 3, (Jul., 1969), Pp. 287-291 Published By: Archaeological Institute Of America2013 A View From The Zagros: New Perspectives On Livestock Domestication In The Fertile Crescent Melinda A. Zeder9 Th Icaz Conference, Durham 2002 The First Stepr Of Animal Domestication (Eds J.-D. Vigne, J. Peters And D. Helmer. A New Look At The Prehistoric Metallurgy Of Southeastern Iran Author(S): C. P. Thornton And C. C. Lamberg-Karlovsky Source: Iran, Vol. 42 (2004), Pp. 47-59

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024