ÖNASYA ARKEOLOJİSİNE GİRİŞ

İzlence Formu

Ders Adı ÖNASYA ARKEOLOJİSİNE GİRİŞ Kod PHOA1060
Kredi 3 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. ASLIHAN BEYAZIT
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu derste öğrencilerin "Önasya Arkeolojisi" kavramını tanımaları ve bu coğrafi sınırlar içerisinde yaşanan tarihi çağlar ile medeniyetler hakkında genel bir bilgi birikimine sahip olmaları amaçlanmaktadır. Ayrıca öğrencilerin arkeoloji bilim tarihi, Anadolu'daki arkeolojik kazıların tarihçesi ve arkeolojik yerleşmelerin çeşitleri hakkında teorik bilgileri edinmesi öngörülmektedir.

İçerik

Ders kapsamında Önasya olarak adlandırılan bölgenin Protohistorik Dönem'de yaşadığı kronolojik gelişim ele alınmaktadır. Bu bağlamda Neolitik Çağ, Kalkolitik Çağ, Tunç Çağı ve Demir Çağı boyunca bölgede varlığını sürdürmüş olan topluluklar ve maddi kültürleri anlatılmaktadır. Ayrıca arkeoloji bilim tarihi ve kuramsal arkeoloji yaklaşımları hakkında teorik bilgiler verilmektedir.

Öğretim Yöntemleri

Powerpoint sunumları ile desteklenmiş görsel, teorik anlatım.

Kaynaklar

Sevin, V., Anadolu Arkeolojisi, Başlangıçtan Perslere Kadar, 2003, İstanbul Renfrew, C., Bahn, P., Arkeoloji, Kuramlar Yöntemler ve Uygulama, 2013, İstanbul Sagona, A., Zimansky, P., Arkeolojik Veriler Işığında Türkiye'nin En Eski Kültürleri, M.Ö. 1.000.000 - 550, 2015, İstanbul Yakar, J., Anadolu Toplumunun Arkeolojideki Yansımaları, 2013, İstanbul Sevin, V., Eski Anadolu ve Trakya, 2007, İstanbul Childe, W. G., Tarihte Neler Oldu?, 2000, İstanbul

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024