YAKIN DOĞU’DA HAMMADDELER, KAYNAK KULLANIMI VE ÜRETİM TEKNOLOJİLERİ II

İzlence Formu

Ders Adı YAKIN DOĞU’DA HAMMADDELER, KAYNAK KULLANIMI VE ÜRETİM TEKNOLOJİLERİ II Kod PHOA2070
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. GONCA DARDENİZ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, insanlığın Önasya coğrafyasında bıraktığı maddi kalıntılara malzeme bilgisi, arkeometri ve antropolojinin yöntem ve kuramları çerçevesinde yaklaşmaktır. Somut arkeolojik kalıntıları, kalıcı ve kapsamlı bir şekilde anlamlandırabilmek, ancak hammaddelerin tanınması, bu hammaddelerin ve bunların kaynaklarının çağlar boyunca işlevsel kullanımlarının incelenmesi, hammaddeden üretime giden zincirde teknolojinin ve zanaatkarların bilgi ve beceri düzeylerinin incelenmesi ile mümkündür. Bu ders, Önasya'nın geniş coğrafyasında, hammaddelerin kaynakları ve işlevselliğinden başlayarak son ürüne kadar giden üretim zincirini Neolitik Çağ'dan Demir Çağı'na kadar uzanan süreçte, farklı malzeme gruplarını inceleyerek aktarmayı hedeflemektedir.

İçerik

Önasya’da hammaddelerin ve kaynaklarının tanınması, kaynak kullanımının insan faktörünü merkeze alarak incelenmesi, hammaddeden üretime giden zincirde zanaatkarların bilgi ve beceri düzeylerinin irdelenerek üretim teknolojilerinin incelenmesi, arkeometrik yöntemlerin tanıtılması

Öğretim Yöntemleri

Sunum, haftalık okumalar, ders içi tartışmalar, orijinal ve mulajlar üzerinde uygulama

Kaynaklar

Burada dersin genel kaynakçası sunulmaktadır. Haftalık okumalar değişebilmektedir. Baker, J. 2019. Technology of the Ancient Near East. From the Neolithic to the Early Roman Period. London, New York: Routledge. Banning, E. B. 2002. The Archaeologist’s Laboratory The Analysis of Archaeological Data. Kluwer Academic Publishers. Henderson, J. 2013. Ancient Glass An Interdisciplinary Exploration. Cambridge University Press. Hodges, H. 1989. Artifacts An Introduction to Early Materials and Technology. Duckworth. Lucas, A. 1962. Ancient Egyptian Materials and Techniques. London. Miller, H. M-L. 2007. Archaeological Approaches to Technology. Elsevier. Moorey, P. R. S. 1994. Ancient Mesopotamian Materials and Industries. Oxford: Clarendon Press. Nicholson, P.T. ve Shaw, I. 2000. Ancient Egyptian Materials and Industries. Cambridge University Press. Price, T. D. and, Burton, J. H. 2011. An introduction to archaeological chemistry, Springer New York, London Roberts, B. W. Ve Thornton, C. P. 2014. Archaeometallurgy in Global Perspective Methods and Syntheses. Springer. Tylecote, R. E. 1992. A History of Metallurgy, 2nd Edition. Maney. Wagner, G. (eds.). 2007. Einführung in die Archäometrie. Springer. Weiner, S. 2010. Microarchaeology, Beyond the Visible Archaeological Record, Cambridge University Press.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024