PODCAST HABERCİLİĞİ VE YORUMCULUĞU

İzlence Formu

Ders Adı PODCAST HABERCİLİĞİ VE YORUMCULUĞU Kod GZTK3395
Kredi 3 AKTS 3
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. FIRAT TUFAN
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, öğrencilere podcast yayıncılığı ile ilgili temel kavramları öğretmek, dünyada ve Türkiye’deki podcast ekosistemini tanıtmak, teknik olarak gerekli tüm unsurları detaylandırarak podcast yapımını uygulamalı olarak öğretmek ve nihayetinde öğrencilerin kendi haber podcastlerini oluşturmalarını sağlamaktır. Ders aynı zamanda podcast ekosistemine uygun sesli haber içeriği üretmenin aşamalarını öğretmeyi amaçlamaktadır.

İçerik

Bu ders, tüm dünyada hızla yükselen yeni sesli medya olan podcast yayıncılığının temel kavramlarını, bütünleştiği alanları, planlamadan yayın ve dağıtım sürecine kadarki tüm dinamikleri, hazırlık ve yapım süreçlerini içermektedir. Podcast yayıncılığını gazetecilik uygulamaları çerçevesinde ele alan bu ders teorik çalışma, uygulamalı alıştırmalar, Türkiye'den ve dünyadan önemli podcast haberciliği örneklerinin birarada işlenmesi ile yürütülecektir.

Öğretim Yöntemleri

Teorik çerçevenin aktarılması, örnek uygulamaların analizi, sınıf içi kolektif çalışma anlayışı ve stüdyo uygulamaları

Kaynaklar

Birsen, Özgül (2021). Yeni Sesli Kültür: Podcast, Ankara: Töz Yayınları. Tufan, Fırat (2020). Podcasting trends of radio stations in Turkey. Digital transformation in media and society, 63-84. Kaynar, Açelya (2021). Podcast dinleme alışkanlıkları üzerine bir inceleme. Yeni medya, 2021(10), 43-62. Şener, Orhan (2020). Gazeteciler için podcast. Sivil toplum kuruluşları için hak temelli gazetecilik kılavuzu. Um: Ag, 215-252. Mustafic, Melida (2022) Sesin yeniden yükselişi, podcast yayıncılığı: Türkiye ve Sırbistan örneğinde üretim ve tüketim aşamaları, Yüksek Lisans Tezi, İÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024