MEDYA VE KOLEKTİF HAFIZA

İzlence Formu

Ders Adı MEDYA VE KOLEKTİF HAFIZA Kod GZTK3382
Kredi 3 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi RABİA ZAMUR TUNCER
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Bu ders, kolektif hafıza kavramını, bu konudaki temel kuramsal yaklaşımları ve medyanın kolektif hafızanın inşasındaki rolünü tartışmayı hedefler. Kolektif hafıza ve bu hafızanın en önemli taşıyıcı payandasını oluşturan medyaya odaklanarak, kolektif hafıza oluşumunda medyanın güçlendirici ya da görmezlikten gelici etkilerini irdeler. Siyasi, kültürel, tarihsel hafızanın en önemli biçimlendiricisi olarak medyanın kolektif hafızayı inşa süreci, hatırlama ve unutmadaki rolü tartışır.

İçerik

Kolektif hafıza-iktidar-medya kesişimi teorik ve pratik düzlemde irdelenir. Öğrenciler, sosyal hafıza, iletişimsel hafıza, tarihsel hafıza, kamusal hafıza ve kültürel hafıza kavramlarını öğrenir. Bu ders kapsamında, medya aracılığıyla servis edilen görüntülerin ve anlatımların geçmiş ve gelecek bilgisini oluşturmadaki yadsınamaz önemi üzerinde durulur. Geleneksel ve dijital medyanın güncel gereksinimleri gidermede başvurulan birincil kaynaklardan olması nedeniyle hatırlamanın çerçevesini nasıl çizdiği bir hafıza mekânı olan gazeteler, televizyon ve sosyal medya üzerinden ele alınarak detaylandırılır.

Öğretim Yöntemleri

Ders, öğretim üyesi tarafından, görsel sunum desteğiyle, bilgi aktarımı ve çeşitli uygulamalardan örneklerin paylaşılması şeklinde ve öğrencilerin aktif katılımına izin verilerek yürütülecektir.

Kaynaklar

Assmann, Jan: Kültürel Bellek Eski Yüksek Kültürlerde Yazı, Hatırlama ve Politik Kimlik, Çev. Ayşe Tekin, Ayrıntı Yayınları, 2015. Bergson, Henri: Madde ve Bellek Beden ve Tin İlişkisi Üzerine Deneme, Çev. Işık Ergüden, Dost Kitabevi, 2007. Boym, Svetlana: Nostaljinin Geleceği, Metis Yayıncılık, 2009. Bilgin, Nuri: Tarih ve Kolektif Bellek, Bağlam Yayıncılık, 2013. Boyer, Pascal; Wertsch, James V.: Zihinde ve Kültürde Bellek, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2015. Connerton, Paul: Toplumlar Nasıl Anımsar?, Çev. Alaeddin Şenel, Ayrıntı Yayınları, 2014. Connerton, Paul: Modernite Nasıl Unutturur?, T. Kübra Kelebekoğlu, Sel Yayıncılık, 2012. Draaisma, Douwe: Bellek Metaforları Zihinle İlgili Fikirlerin Tarihi, Metis Yayınları, 2014. Dudai, Yadin: Memory from A to Z: Keywords, Concepts, and Beyond, Oxford University Press, 2004. Halbwachs, Maurice: Kolektif Hafıza, Çev: Banu Barış, Heretik Yayınları, 2017. Halbwachs, Maurice: Hafızanın Toplumsal Çerçeveleri, Çev. Büşra Uçar, Heretik Yayınları, 2016. Hoskins, Andrew (2017), The Restless Past: An Introduction to Digital Memory and Media. Huyssen, Andreas: Alacakaranlık Anıları Bellek Yitimi Kültüründe Zamanı Belirlemek, Metis Yayınları, 1999. Neyzi, Leyla: Nasıl Hatırlıyoruz? Türkiye’de Bellek Çalışmaları, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2014. Nora, Pierre: Hafıza Mekânları, Çev. Mehmet Emin Özcan, Dost Kitabevi Yayınları, 2006. Olick, Jeffrey K.: “Kolektif bellek: iki farklı kültür”, Moment Dergi, Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Kültürel Çalışmalar Dergisi, 2014, 1(2), s. 175-211. Orhon, Göze: Medya ve Bellek Çalışmaları: Paralellikler, Gerilimler, İletişim Araştırmaları, 13 (2), 2015, s. 9-31. Özaloğlu, S. &Erman, T. Bir Varmış Bir Yokmuş Toplumsal Bellek, Mekân ve Kimlik Üzerine Araştırmalar, Koç Üniversitesi Yayınları, 2017. Özyürek, Esra: Hatırladıklarıyla ve Unuttuklarıyla Türkiye’nin Toplumsal Hafızası, İletişim Yayınları, 2012. Ricoeur, Paul: Hafıza, Tarih, Unutuş, Çev. M. Emin Özcan, Metis Yayınları, 2012. Sancar, Mithat: Geçmişle Hesaplaşma Unutma Kültüründen Hatırlama Kültürüne, İletişim Yayınları, 2014. Sarlo, Beatriz: Geçmiş Zaman Bellek Kültürü ve Özneye Dönüş Üzerine Bir Tartışma, Çev. Peral Bayaz Charumi Deniz Ekinci, Metis Yayınları, 2012. Schacter, Daniel L.: Belleğin İzinde Beyin, Zihin ve Geçmiş, Çev. Eda Özgül, Yapı Kredi Yayınları, 2017. Schudson, Michael: “Kolektif Bellekte Çarpıtma Dinamikleri”, Bellek: Öncesiz, Sonrasız, Cogito, Sayı: 50, Bahar 2007, s. 179-199. Tota, Anna Lisa, and Trever Hagen, eds. Routledge international handbook of memory studies. Routledge, 2015. Traverso, Enzo: Geçmişi Kullanma Kılavuzu Tarih, Bellek, Politika, Çev. Işık Ergüden, Versus Kitap, 2009. Yelsalı Parmaksız, Pınar M. Neye Yarar Hatıralar? Bellek ve Siyaset Çalışmaları, Phoenix Yayınevi, 2012.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024