SİNEMADA UYARLAMALAR

İzlence Formu

Ders Adı SİNEMADA UYARLAMALAR Kod RAST4454
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MURAT İRİ
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, sinema ve diğer metinler arasındaki etkileşimde bu metinlerin sinemaya uyarlanma boyutundaki veçheleri açığa çıkarmaktır.

İçerik

Bu ders, sinema sanatında farklı kaynak materyallerin (roman, öykü, oyun, çizgi roman vb.) sinemaya uyarlanması ve bu uyarlamaların incelenmesine odaklanır. Ders kapsamında öğrenciler, uyarlamaların sinema sanatındaki önemini ve bu sürecin nasıl gerçekleştirildiğini anlayarak, farklı uyarlamaların yaratıcı süreçlerini ve bu süreçlerin sonucunda ortaya çıkan eserlerin farklılıklarını değerlendireceklerdir. Dersin içeriği, uyarlamaların tarihçesi ve teorik temelleriyle başlayacak, ardından uyarlamaların yaratıcı süreçlerini inceleyerek, uyarlamaların sinemada nasıl işlendiğini ele alacaktır. Ders kapsamında ayrıca, farklı kaynak materyallerin sinemaya uyarlanması sürecinde karşılaşılan zorluklar, özgün yapıt ile uyarlanmış yapıt arasındaki farklılıklar, uyarlamaların eleştirel ve ticari başarıları, uyarlamaların kültürel etkisi ve diğer ilgili konular da ele alınacaktır. Bu ders, öğrencilere sinema ve edebiyat arasındaki ilişkileri anlamalarına ve farklı kaynak materyallerin sinemaya uyarlanması sürecini analiz etmelerine yardımcı olacak bir temel oluşturacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Sözlü ders anlatımı, kitap ve makale okumaları, sınıfta yapılan tartışmalar

Kaynaklar

Deborah Cartmell - A Companion to Literature, Film, and Adaptation, Linda Seger- The Art of Adaptation: Turning Fact and Fiction into Film, Paula Baldwin Lind - Telling and Re-Telling Stories: Studies on Literary Adaptation to Film, Thomas Leitch - Film Adaptation and Its Discontents: From Gone with the Wind to The Passion of the Christ,

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024