ELEŞTİREL DÜŞÜNME VE YAZMA

İzlence Formu

Ders Adı ELEŞTİREL DÜŞÜNME VE YAZMA Kod RAST1887
Kredi 3 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi MEHMET SARI
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Bilimsel inceleme, ortak bağlamda birlikte değerlendirme, nesnel ve öznel eleştirme, karşıt görüşleri karşılaştırarak yorumlama, eski ve yeni bilgiyi sentezleme ve bireysel, özgün bakış açıları geliştirebilme özelliklerini kazandırmayı amaçlamaktadır.

İçerik

Bu dersin içeriği, eleştirel düşünme becerilerinin nasıl geliştirileceğine odaklanır. Derste öğrencilerin düşüncelerini eleştirel bir bakış açısıyla incelemesi, analiz etmesi ve yazılı olarak ifade etme becerilerini geliştirmesi amaçlanır. Bu ders kapsamında, öğrenciler argümanları değerlendirme, kanıtları sorgulama ve doğru sonuçlara varma gibi eleştirel düşünme becerilerini öğrenirler. Ayrıca, öğrenciler akademik yazma sürecinde tez ifadeleri oluşturma, paragrafların yapısını ve mantığını anlama, kaynakları doğru şekilde kullanma ve yazım ve dilbilgisi kurallarına uygun yazma becerileri üzerinde çalışırlar.

Öğretim Yöntemleri

Sözlü ders anlatımı, kitap ve makale okumaları, sınıfta yapılan tartışmalar

Kaynaklar

Gary Kem, Tracy Bowell - Eleştirel Düşünme Kılavuzu, Vincent Ryan Ruggiero - Eleştirel Düşünme İçin Bir Rehber, Julian Baggini & Peter S. Fosl - Filozofun Çantası Felsefi Kavram ve Metotlar Üzerine Bir İnceleme, Nigel Warburton - A'dan Z'ye Düşünmek, Nigel Warburton - Deneme Yazmanın Kuralları, Gerald M. Nosich - Disiplinlerarası Eleştirel Düşünme Rehberi, Stella Cottrell - Critical Thinking Skills Developing Effective Analysis and Argument.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024