ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

İzlence Formu

Ders Adı ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Kod RAST3874
Kredi 3 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. SEÇKİN ÖZMEN
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

İletişim araştırmalarındaki yöntem ve teknikleri bilinir kılmak, öğrencilerin bu bilgiler ışığında üretimde bulunabilmesini sağlamak.

İçerik

Bilim, bilimsel yöntem, bilimsel yaklaşım ve bilimsel araştırmalar en geçerli, doğru, güvenilir ve adil bilgi üretimi olarak kabul edilmiştir. Bir bilimsel yönteme dayanılarak ortaya konulmuş bilgi, insanları yanıltma ihtimali en az olan, güvenilirliği en yüksek olan bilgi türüdür. Üretilen bilginin bilimsel bir bakışa dayanması, bilimsel olarak kanıtlanmış olması, elde edilme yönteminin yine bilimsel bir disiplinle gerçekleştirilmesi, o bilginin geçerlilik ve doğruluk düzeyini yükseltmekte, elde edilen sonucun daha genellenebilir olmasını sağlamaktadır. Bilimsel bilgi ve üretilme yöntemi, herkesin ortak bir zeminde ve tam tarafsızlık ile buluşacağı, güveneceği, alıp kullanacağı bilgi niteliği taşımaktadır. İletişim çalışmalarında kullanılan araştırma yöntemleri de işte bu amaçla yapılmakta ve bu araçları kullanan ya da bu araçlardan yararlananları yönlendirmektedir.

Öğretim Yöntemleri

İnteraktif, katılımcı yöntem

Kaynaklar

Arıkan, Rauf (1995). Araştırma Teknikleri ve Rapor Yazma, Tutibay Ltd. Şti., Ankara. Aslantürk, Zeki (1999). Araştırma Metot ve Teknikleri, Emre Matbaası, İstanbul. Aziz, Aysel (1994). Araştırma Yöntemleri-Teknikleri ve İletişim, Turhan Kitabevi, Basın Yayın Ltd. Şti., Ankara. Balcı, Ali (2001). Sosyal Bilimlerde Araştırma, Yöntem, Teknik ve ilkeler, Pegem A Yayınları, Ankara. Doğan, İsmail (1998). Sosyolojik Kavramlar ve Sorunlar, Sistem Yayıncılık, İstanbul. Ekiz, Durmuş (2003). Eğitimde Araştırma Yöntem ve Metotlarına Giriş, Nitel, Nicel ve Eleştirel Kuram Metodojileri, Anı Yayıncılık, Ankara. Kaptan, Saim (1991). Bilimsel Araştırma ve İstatistik Teknikleri, Tekışık, Web Ofset, Ankara. Niyazi Karasar (2020). BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMİ: Kavramlar İlkeler Teknikler, Atlas Basım Yayım, İkinci yazım, 35. Basım. İstanbul Seyidoğlu, Halil (1997). Bilimsel Araştırma ve Yazma El Kitabı, Güzem Yayınları, No:13, 7. Baskı, İstanbul. Şimşek, Hasan ve Yıldırım, Ali (2000). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Seçkin Yayıncılık, Ankara. Türkdoğan, Orhan (2000). Bilimsel Araştırma Metodolojisi, Timaş Yayınları, İstanbul. Yıldırım, Cemal (2000). Bilim Felsefesi, Remzi Kitabevi, İstanbul. _________, (1987). Eğitim Felsefesi, Anadolu Üniv., Yayınları, No: 184, Ankara.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024