METİN YAZARLIĞI

İzlence Formu

Ders Adı METİN YAZARLIĞI Kod RAST1878
Kredi 3 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. GÜLİN TEREK ÜNAL
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Öğrencilerin tarihsel süreçte destandan senaryo yazımına kadar yaratıcı yazarlık sürecin bilgisini edinerek metin analizi ve metin yazarlığı becerisine sahip olması amaçlanmaktadır.

İçerik

Bu ders etkili ve başarılı metinler oluşturma becerilerini kazandırmayı hedefleyen kapsamlı bir derstir. Bu derste, öğrenciler metin yazma sürecindeki temel adımları, stratejileri ve teknikleri öğrenirler. Doğru hedef kitleye yönelik olarak etkileyici bir şekilde iletişim kurabilmek için kavramsal düşünme, araştırma, planlama, taslak oluşturma ve düzenleme gibi becerileri geliştirirler. Ayrıca, farklı türlerdeki metinleri (makaleler, blog yazıları, reklam metinleri, sosyal medya içerikleri vb.) oluşturmanın inceliklerini keşfeder ve yazılı iletişimin etkili bir biçimde gerçekleştirilmesi için dilbilgisi ve imla kuralları hakkında bilgi edinirler. Ders, hedef kitle analizi, metin amacı ve stratejisi belirleme, metin planlama, mantıklı bir metin yapısı oluşturma, etkileyici başlık ve giriş yazma, anahtar mesajları vurgulama, dilin kullanımı, yaratıcı düşünme ve duygusal bağ kurma gibi konuları kapsamaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Dersin içeriği ders öğretim üyelerinin sözlü aktarımları ve görsel-işitsel sunumları yolu ile gerçekleşmektedir.

Kaynaklar

Roy Peter Clark - Yazma Uğraşı, Anne Lamott - Bir Kuştan Öbürüne Hayat ve Yazmak Üzerine Tavsiyeler, William Zinsser - İyi Yazmak Üzerine, Ursula K. Le Guin - Dümeni Yaratıcılığa Kırmak Hesiodos- İşler ve Günler Homeros- Odysseia Euripides- Alkestis Dede Korkut- Deli Dumrul Gılgamış Carl Gustav Jung- Dört Arketip Joseph Campbell- Kahramanın Sonsuz Yolculuğu

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024