MEDYA VE ETİK

İzlence Formu

Ders Adı MEDYA VE ETİK Kod HAIT3449
Kredi 3 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. SERGÜN KURTOĞLU
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Bu ders; medya etiğinin yaygın olarak kabul edilen standartlarının kökenleri ve sonuçları hakkında eleştirel düşünmeyi geliştirmeyi amaçlamakta ve nihai olarak global düzenin özgürlük ve güç ekseni üzerinde medyanın etik ilkelerini nasıl konumlandırdığını tartışmaya açmaktadır. Medyanın etik ilkelere profesyonel ve epistemolojik yaklaşımının eleştirel kuramlar ve yaklaşımlar temelinde değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

İçerik

Bu ders kapsamında global işleyiş içerisindeki günümüz medyası etik ilkeler ve standartlar bakımından eleştirel kuramlar ve yaklaşımlar eşliğinde ele alınmaktadır. Böyle bir değerlendirme yapabilmek üzere temel etik kuramlar ile eleştirel kuramlar ve yaklaşımlar incelenecektir. Medyanın tarihsel gelişimi boyunca etik konusunu mesleki olarak nasıl değerlendirdiği ve uyguladığı ilk olarak yerel, ulusal ve global ölçekli medya bakımından ikinci olarak farklı medya türleri bakımından ve üçüncü olarak geleneksel ve alternatif medya bakımından ele alınacaktır. Post endüstriyel toplumların haber alma hakkı bakımından yaşadığı enformasyon karmaşası ve belirsizliklerin üstesinden gelmek üzere medyanın etik ilkelerini ve standartlarını ne şekilde düzenlemek zorunda kaldığı, düzenlediği, düzenlemek zorunda olduğu eleştirel kuramlar eşliğinde anlaşılmaya çalışılmaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Derste kuramsal bilgiler verilecektir. Dersler analitik yöntem temelinde interaktif tartışmalar şeklinde yürütülecektir. Anlatım, soru-cevap, grup halinde çalışmalar ve sunum teknikleri kullanılacaktır.

Kaynaklar

Medya ve Etik: Eleştirel Bir Giriş, İrfan Erdoğan, İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi sayı23, yaz güz 2006, sayfa1-26. Etik Üstüne, Ahmet Kesgin, Dini Araştırmalar, Eylül Aralık 2009, cilt 12, sayı 35, sayfa 143-160. Communication Theory, wikibooks.org, March 22, 2013. A Critical Historical Overview of Media Approaches, Zala Volcic, Medij istraz (god 7, br. 1-2) 2001 (45-67). Diktatörlüğün Medyası: Etik ve Empati İle Kontrol, https://www.researchgate.net/publication/344188474.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024