SİYASET BİLİMİ

İzlence Formu

Ders Adı SİYASET BİLİMİ Kod HAIT1881
Kredi 3 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. EMİNE YAVAŞGEL
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Çağdaş devletin tarihsel ve sosyolojik bir bakış açısı ile irdelenmesinden hareketle toplum-siyaset ilişkilerini yorumlayabilmeyi amaçlayan ders, İletişim Bilimleri öğretim programına Siyaset Bilimi formasyonu kazandırmayı erek edinmiş bulunmaktadır. İletişim örüntülerini kapsayan siyasal ilişkileri sorgulamayı başat hedef olarak belirlediği için, bu hedef doğrultusunda çağdaş kapitalist toplumlarda iktidar ilişkilerinin yayılımını, ideolojik biçimlerini ve içinde dolaştığı kurumları açıklayabilecek bir plan dahilinde ilerleyecektir.

İçerik

Bu ders kapsamında bir disiplin olarak Siyaset Bilimi’nin kavram, olgu ve konuları tanıtılıp, diğer sosyal bilim disiplinleriyle ilişkisi anlatılmaktadır. Özellikle siyaset, güç ve iktidar kavramları bu dersin ana tartışma konularını oluşturmaktadır. Öğrencinin bu kavramları tanımaları ve iletişim disipliniyle bağını kuracak biçimde algılarının gelişimi hedeflenmektedir. Yönetim kavramının tanıtılmasına ve tarih boyunca modern devlete varıncaya değin ortaya çıkan yönetim tarzlarına ve bunları olanaklı kılan toplumsal koşullara geniş zaman ayrılacaktır. Ders, iletişim bilimlerinde öğrenim görecek öğrencilere siyaset bilimi formasyonu kazandırabilmek üzere tasarlanmış bulunmaktadır. Bu amaçla, modern devlet tarihsel ve sosyolojik bir bakış açısı ile irdelenerek, toplum-siyaset ilişkileri yorumlanmaya çalışılacak, bu şekilde de iletişim örüntülerini kapsayan siyasal ilişkilerin sorgulanması hedeflenmektedir.

Öğretim Yöntemleri

Dersin temel öğretim yöntemi anlatıma dayanmakla birlikte, bunu destekleyici biçimde öğrencinin tartışmalarla derse katılımı da esas alınacaktır.

Kaynaklar

KAPANI, Münci, Politika Bilimine Giriş, İstanbul, Bilgi Yayınevi Yay., 2005(1975). KIŞLALI, Ahmet Taner, Siyaset Bilimi, 6. Baskı, Ankara, İmge Kitabevi Yay., 1997. GÜRBÜZ, Yaşar, Karşılaştırmalı Siyasal Sistemler, İstanbul, Beta Yay., 1987 İLTER, Turan, Siyasal Sistem ve Siyasal Davranış, İstanbul, İ.Ü. İktisat Fakültesi Yay., 1977 KALAYCIOĞLU, Ersin, Çağdaş Siyasal Bilim I Teori, Olgu ve Süreçler, İstanbul, Beta Yay., 1994. DAVER, Bülent, Siyaset Bilimine Giriş, Ankara, Siyasal Kitabevi Yay., 1993. DOMENACH, Jean-Marie, Politika ve Propaganda, Çev. Tahsin Yücel, İstanbul, Varlık yayınları, 1969 DURSUN, Davut, Siyaset Bilimi, İstanbul, Beta Yay., 2009. DUVERGER, Maurice, Politikaya Giriş, İstanbul, Varlık Yay., 1964

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024