MÜZE UYGULAMALARI I

İzlence Formu

Ders Adı MÜZE UYGULAMALARI I Kod TARH3071
Kredi 1 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 0
Uygulama Saat 2 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi BURCU KUTLU DİLBAZ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Müze Uygulamaları I dersi Tarih öğrencilerinin mezuniyet sonrası meslek ve iş deneyimine katkı sunmayı amaçlamaktadır. Müzelerle ilgili genel bilgiler, müzelerin tarihi, müzelerle ilgili mevzuatlar gibi bilgiler işlenmektedir.

İçerik

Müze Uygulamaları I İstanbul'daki Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müzelerde uygulama dersi şeklinde işlenecektir. Dersi alan öğrencilerin değerlendirilmesi 7. ve 14. haftalarda dersi veren öğretim üyesine sunulan yazılı raporlar, ders devamı ve müzelerdeki yetkililerin değerlendirmesi üzerinden yapılır.

Öğretim Yöntemleri

Müzelerdeki birimlerde uygulamalı olarak dersler işlenmektedir. Müzelerdeki sergi alanları incelenir. Sergilenen ve sergilenmeyen depolardaki eserler hakkında bilgi verilir. Öğrencilerle birlikte eserler incelenir ve rapor tutulur.

Kaynaklar

Charles TEXIER; Description de L’asie Mineure, Paris 1849. Enver Behnan ŞAPOLYO; MüzelerTarihi, İstanbul 1936. Erdem YÜCEL; Türkiye’de Müzecilik, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, İstanbul 1999. Semavi EYİCE; “İstanbul Arkeoloji Müzelerinin ilk Müdürlerinden Dr. Ph. Anton Dethier Hakkında Notlar”, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Yıllığı, No. 9, İstanbul 1960, s. 45-52. Burcu KUTLU DİLBAZ; Osmanlı Devleti'nin Arkeoloji Politikası, OkurTarih Yayınları, İstanbul 2018. Burcu Kutlu; “İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin Kuruluşu”, İmparatorluk Başkentinden Kültür Başkentine İstanbul, Kitabevi Yay., İstanbul 2010, s. 403-418. Burcu KUTLU DİLBAZ; “İstanbul Arkeoloji Müzeleri”, İstanbul’un Kitabı Fatih II, Eminönü I, Fatih Belediyesi, İstanbul 2013, s.676-697. Wendy M. K. SHAW, ; Osmanlı Müzeciliği: Müzeler, Arkeoloji ve Tarihin Görselleştirilmesi, (Çev. Esin Soğancılar), İletişim Yayınları, İstanbul, 2004. Alpay PASİNLİ, ; İstanbul Arkeoloji Müzesi, Akbank Kültür ve Sanat Merkezi, İstanbul 2003.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024