AHİDNÂMELER VE OSMANLI DİPLOMASİSİ

İzlence Formu

Ders Adı AHİDNÂMELER VE OSMANLI DİPLOMASİSİ Kod TARH4783
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. ÖZGÜR ORAL
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

15-18. Yüzyıllar arasında Osmanlı Devleti'nin çağdaşı devletlerle kurmuş olduğu diplomatik ilişkilere ana kaynaklar olan ahidnameler üzerinden bakarak Osmanlı diplomasisinin değerlendirilmesidir

İçerik

Bu derste Osmanlı İmparatorluğu'ndaki diplomasi birikiminin en somut yansıması olan ahidnameler üzerinden yabancı devletlerle olan ilişkileri incelenmektedir. Osmanlı Devleti başta Venedik Cumhuriyeti olmak üzere Fransa, İngiltere, Hollanda, Avusturya, Lehistan ve Rusya'ya çok sayıda ahidname vermiştir. Bu ahidnameler içerisinden seçilecek olan pasajlar, orijinali üzerinden okunacak ve Osmanlı Devleti'nin bu sözkonusu devletlerle olan diplomatik münasebetleri tartışılacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş Yolu ile Öğretim, Buluş Yoluyla Öğretim, Düz Anlatım, Tartışma, Soru-cevap, Proje çalışması, Küçük grup çalışması

Kaynaklar

Hans Theunissen, Ottoman-Venetian Diplomatics: the 'Ahd-names. The Historical Background and the Development of a Category of Political-Commercial Instruments together with an Annotated Edition of a Corpus of Relevant Documents (= Electronic Journal of Oriental Studies 1/2 (1998), 1-698). Darius Kolodziejczyk, Ottoman-Polish diplomatic relations (15th-18th Century) : an annotated edition of Ahdnames and other documents, Leiden : E. J. Brill, 2000.Türk Dış Politikası: Osmanlı Dönemi, ed. Mustafa Bıyıklı, İstanbul 2008. M. Kütükoğlu, Osmanlı-İngiliz İktisadi Münasebetleri, Ankara 1974. A. N. Kurat, Türkiye ve Rusya, Ankara 1990. R. A. Abou el-Haj, Karlofça'da Osmanlı Diplomasisi, çev. Y. Gönen, Tarih ve Toplum, s. 191 (1991), s. 38-44; s.192 (1991), s. 40-45. S. Özbaran, Sınırdaki Osmanlı, İstanbul 2004.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024