MS I.-III. YY. EGE, AKDENİZ VE ANADOLU TARİHİ

İzlence Formu

Ders Adı MS I.-III. YY. EGE, AKDENİZ VE ANADOLU TARİHİ Kod TARH4711
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MUSTAFA HAMDİ SAYAR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Akdeniz havzası ve çevresindeki bölgelere M.Ö. 30 yılından M.S. 284 yılına kadar tek başına hakim olan Roma devletinin egemenlik alanında Roma vatandaşı olanlarla, şehir devletlerinin vatandaşları dışında başka halklar da yaşamaktaydı. Ege, Anadolu ve Doğu Akdeniz halklarının Roma devleti egemenliği altındaki siyasal, sosyal ve ekonomik durumları dersin konusu olan döneme ilişkin eskiçağ yazarlarının eserlerinin içeriği ve konuyla doğrudan ilgili yazıtlar değerlendirilerek bilgi verilecektir. Özellikle Roma'nın Parth ve Sasani krallıklarıyla yaptığı savaşlar sırasında Anadolu ve Doğu Akdenizde yaşayanların ve şehir devletlerinin hayatlarının nasıl değiştiği anlatılacaktır.

İçerik

Roma’nın Cumhuriyet döneminin son yıllarında M.Ö. 1. yy. başlarında Doğu Akdeniz’e ve Anadolu'ya doğru yayılması sırasında hangi Anadolu ve Doğu Akdeniz krallıklarını kendi amacı için nasıl kullandığı anlatıldıktan sonra Roma imparatorluğunun kurulmasıyla birlikte bölgedeki yerel halkların yaşadıkları coğrafyanın Roma merkezi yönetimine bağlanmak üzere hangi aşamalarla eyalet haline getirildikleri üzerinde durulduktan sonra bu eyaletlerde yaşayan halkın Roma yönetimi altındaki durumu anlatılacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Dersin sebep sonuç ilişkileri bağlamında anlatımın yanı sıra harita üzerinde olayların geçtiği yerlerin izlenebilmesi ve Roma Devlet Yapısına ilişkin bilgi veren kaynakların değerlendirilerek bunların hangilerinin birinci derece hangilerinin ikinci derece kaynaklar olduklarının irdelenmeleri.

Kaynaklar

V. Diakov - S. Kovalev, İlkçağ tarihi Cilt 2. Roma. İstanbul 2019 (Çeviren Özdemir İnce). Yordam Kitap. V. Diakov-S. Kovalev, Roma Tarihi; İlkçağ Tarihi Kitabının 1. Cilt; Çeviren: Özdemir İnce. Yordam Kitap 2008. Patrick Le Roux, Roma İmparatorluğu. Türkçesi. İsmail Yerguz. Dost Kitabevi. Ankara 2017. Simon Baker, Eski Roma, Bir İmparatorluğun Yükselişi ve Çöküşü. Çeviren Ekin Duru. Say Yayınları. 2012. Philippe Aries – Georges Duby. Özel Hayatın Tarihi. Cilt 1. Yapı Kredi yayınları. Neil Faulkner. Kartalların İmparatorluğu. 2008. Çeviren Çağdaş Sümer. 2015 Yordam Yayınları. S. R. F. Price, Ritüel ve İktidar. Küçük Asya’da Roma İmparatorluk Kültü. İmge 2004. Çeviren Taylan Esin. Peter Robert Franke. Roma Döneminde Küçükasya Sikkelerinin Yansıması. Çeviren Nezahat Baydur. Ege yayınları. İstanbul 2007. Mary Beard. Antik Roma Tarihi. Pegasus. İstanbul 2018. Çeviren İrem Sağlamer. Bedia Demiriş. Roma Yazınında Tarih. İstanbul 2006. Gaius Suetonius Tranquillus . Oniki Caesar’ın Yaşam Öyküsü. Latince’den Çeviren Güngör Varınlıoğlu. İstanbul 2017. Tacitus. Latince’den çeviren Bedia Demiriş. İstanbul 1998. Titus Livius. Bedia Demiriş. İstanbul 2002. ROMALILAR I. DOĞU-BATI DERGİSİ, SAYI 49 (2. Basım. Kasım 2019); ROMALILAR II, DOĞU-BATI DERGİSİ, SAYI 50

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024