OSMANLI YAKINÇAĞINDA BATI'YA SEYAHATLER VE AVRUPA İMGESİ

İzlence Formu

Ders Adı OSMANLI YAKINÇAĞINDA BATI'YA SEYAHATLER VE AVRUPA İMGESİ Kod YKCT9011
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. METİN ÜNVER
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Tarih Doktora programında açılan bu derste, seyahatname ve türevi eserlerin nasıl incelenmesi gerektiği ve kaynak değeri üzerinde durulacaktır. Ders katılımcılara eleştirel yaklaşım ve kaynak kritiği açısından yöntem ve yaklaşım bilgisi kazandırmayı hedeflemektedir.

İçerik

19. yüzyılda çeşitli amaçlarla Avrupa'ya seyahat etmiş farklı görev ve meslekler mensupları tarafından kaleme alınmış seyahatname, gezinotları ve mektuplar incelenecektir. Örneğin Seyahatname-i Londra, Ferid Kam'ın Avrupa Mektupları, Ahmed Midhat'in Avrupa'da Bir Cevelan, Ahmed İhsan (Tokgöz), Avrupa'da Ne Gördüm, Cenab Şehabettin, Avrupa Mektupları başta olmak üzere bu dönemde kaleme alınmış çeşitli eserler, eser sahiplerinin sosyal statüsü, eğitimi ve gezisinin amacı dikkate alınarak kritik edilecektir.

Öğretim Yöntemleri

Ders öncelikle eserlerin incelenmesi, karşılaştırılması ve metin içi tutarlılığın sorgulanması ardından her bir eserde Avrupa'ya dair öne çıkarılan hususların tartışılarak, bu imgelerde dönemin siyasi gelişmelerinin yansımaları sorgulanacaktır.

Kaynaklar

İbrahim Şirin, Osmanlı İmgeleminde Avrupa, İstanbul: Lotus Yayınevi 2009. Baki Asiltürk, “Osmanlı Seyyahları Avrupa Yolunda”, Osmanlı, 9, Ankara: Yeni Türkiye Yayınları 1999, s. 100-109. Seyahatname-i Londra, yay. haz. Fikret Turan, İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları 2009. Ferid Kam, Avrupa Mektupları, İstanbul: Dergah Yayınları 2000. Ahmed Midhat' Avrupa'da Bir Cevelan, İstanbul: Dergah Yayınları 2015. Ahmed İhsan (Tokgöz), Avrupa'da Ne Gördüm, İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları 2007. Cenab Şehabettin, Avrupa Mektupları, der. Nurullah Şenol, İstanbul: Bordo-Siyah Yayınları 2019.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024