OSMANLI DEVLETİ'NİN KUZEY AFRİKA SİYASETİ

İzlence Formu

Ders Adı OSMANLI DEVLETİ'NİN KUZEY AFRİKA SİYASETİ Kod YKCT9008
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. METİN ÜNVER
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Bu dersin amacı katılımcılarla birlikte Osmanlı Devleti'nin Garp Ocakları olarak adlandırdığı Kuzey Afrika'nın XVIII. Asrın ikinci yarısı ile XIX. yüzyıldaki durumunu incelenmektir. Bu bakımdan başta Fransa olmak üzere İtalya ve İngiltere'nin bölgeye yaklaşımları değerlendirilmekte; Trablusgarp, Tunus, Fas ve Cezayir ile Osmanlı Devleti arasındaki siyasi münasebetler ve Osmanlı Devleti'nin sömürgeci güçler karşısında takip ettiği politikalar ele alınmaktadır.

İçerik

Bu derste; Osmanlı Kuzey Afrika'sının genel bir coğrafi ve siyasi tanımı yapılarak 19. Yüzyıldaki durumu üzerinde özellikle durulacak; Sanayileşme ve Avrupa sömürgeciliği, Osmanlı siyasi otoritesinin Kuzey Afrika'da yeniden tesisi, Avrupa'da yeni kurulan devletler ve Kuzey Afrika toprakları üzerindeki emelleri, Osmanlı Kuzey Afrikası üzerindeki siyasi ve askeri çekişmeler ve sonuçları, Osmanlı Devleti'nin aldığı tedbirler gibi konular işlenecektir.

Öğretim Yöntemleri

Doğrudan anlatım, soru-cevap, sunum ve makale hazırlanması.

Kaynaklar

Abdurrahman Çaycı, Büyük Sahra'da Türk Fransız Rekabeti. Aziz Samih İlter, ޞimali Afrika'da Türkler. Ercüment Kuran, Cezayir'in Fransızlar Tarafından İşgali Karşısında Osmanlı Siyaseti. İsmail Hakkı Uzunçarşılı, Osmanlı Tarihi, c. III. Enver Ziya Karal, Osmanlı Tarihi, c. VII-VIII. Rıfat Uçarol, Siyasi Tarih.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024