GÜNEYDOĞU ASYADAKİ SÖMÜRGE İDARELERİ VE OSMANLI DEVLETİ

İzlence Formu

Ders Adı GÜNEYDOĞU ASYADAKİ SÖMÜRGE İDARELERİ VE OSMANLI DEVLETİ Kod YKCT9021
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. METİN ÜNVER
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

16. yüzyıldan itibaren Batılı sömürge imparatorluklarının hedefi olan Güneydoğu Asya, yüzyıllar boyunca, zaman zaman silahlı çatışmaya dönüşen şiddetli bir sömürge mücadelesine sahne olmuştur. Bu ders sömürgeci güçlerin ilgisini bölgeye çeken gerekçeler, bölgenin tabii zenginlikleri, sömürgecilerin uygulamaları, sömürgeciliğin bölgenin ekonomik, sosyal ve kültürel yapısında getirdiği değişiklikler üzerinde duracaktır.

İçerik

Sömürgeci güçlerin Filipinler, Endonezya, Malezya, Myanmar (Burma) gibi bölge ülkelerinde kurdukları idari yapı, yönetim anlayışı, ekonomik ve yönetim politikaları bu derste ele alınacak konular arasında yer alacaktır. Bu süreçte bölgedeki Müslüman nüfus, sömürge idarelerinin söz konusu gruba yönelik tutumları, Osmanlı Devleti'nin bu süreçteki politikasına özel olarak bakılacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Ders teorik olup, bölgede sömürge idareleri hakkında yazılmış kitap, makale ve bildiriler kullanılacak; sömürgecilik tarihinin bölge özelinde tartışmalı konuları ve güncel bakış açıları ön plana çıkarılacaktır. Osmanlı Devleti'nin Güneydoğu Asya'da sömürgeciliğe maruz kalmış halklara yönelik tutumu anlaşılmaya çalışılacaktır.

Kaynaklar

Selim Deringil, “They Live in a State of Nomadism and Savagery": The Late Ottoman Empire and the Post-Colonial Debate” in Comparative Studies in Society and History, Vol. 45, No. 2 (April, 2003), s. 311-313. Timothy Mitchell, Colonising Egypt: With a New Preface. University of California Press, 1988. Bernard S. Cohn, Colonialism and Its Forms of Knowledge: The British in India, Princeton University Press, Princeton, N.J. 1996 Benton, Lauren. “Colonial Law and Cultural Difference: Jurisdictional Politics and the Formation of the Colonial State.” Comparative Studies in Society and History, vol. 41, no. 3, 1999, s. 563–588. Yücel Bulut, "Silahlar ve Avrupa Sömürgeciliği". İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Dergisi 3 (2012 ): 117-124. Yücel Bulut, Oryantalizmin Kısa Tarihi, Küre Yayınları, İstanbul 2010.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024