OSMANLI GAYRİMÜSLİMLERİ: (MİLLET SİSTEMİ)

İzlence Formu

Ders Adı OSMANLI GAYRİMÜSLİMLERİ: (MİLLET SİSTEMİ) Kod YKCT9003
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MAHİR AYDIN
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Millet sisteminin Osmanlı Devleti'nin klasik döneminden başlayarak gelen bir yapılanma olarak devlet yönetimi açısından önemi üzerinde durulmakta ve özellikle 19. yüzyılda, Tanzimat Fermanı?nın ilanından sonra sistemin geçirdiği yapısal ve hukuksal değişiklikler üzerinde durulmaktadır. Bu bağlamda konu hakkında ödev çalışmaları da yaptırılmaktadır.

İçerik

Millet Sistemi: Kökeni ve gelişimi Yakınçağ Osmanlı Tarihinde Millet Sistemi 19. Yüzyılın ikinci yarısında yaşanan siyasi gelişmeler ve Millet Sistemi

Öğretim Yöntemleri

Sunuş yolu ile öğretim, Anlatım yolu ile öğretim, Tartışma, Soru-cevap.

Kaynaklar

Braude, B., Foundation Myths of the Millet System. In B. Braude, B. Lewis (Eds.), Christiansand Jews in The Ottoman Empire: The Functioning of a Plural Society. New York, London: Holmesand Meier Publishers, I(1982a), ss. 69-88; Braude, B. ve Lewis B., “Introduction”, In B. Braude, B. Lewis (Eds.),Christiansand Jews in The Ottoman Empire: The Functioning of a PluralSociety. New York, London: Holmesand Meier Publishers, I(1982), ss. 1-34; Bozkurt, G., İslâm Hukukunda Zımmilerin Hukukî Statüleri. A.Ü. Hukuk Fakültesi Dergisi, 3(1-4) (1988), s. 115-155; Buhl, F., “Millet”, İA. VIII (1989), p. 335.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024