SİNEMA VE ANTİK DÜNYA

İzlence Formu

Ders Adı SİNEMA VE ANTİK DÜNYA Kod ECTA9014
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. YUSUF GÜRKAN ERGİN
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Sinema ve popüler kültürde Antik Çağ algısının, alımlama çalışmaları (reception studies) açısından değerlendirilmesi ve antik çağ filmlerindeki yorumları üzerinden tarihsel olay ve kişiliklerin tartışılması.

İçerik

Sinemada Antik Çağ'ın önemli olayları ve tarihsel kişilikleri ve uygarlıklarının nasıl alımlandıkları ve yorumlandıkları incelenecek, filmlerin tarihsel gerçeklerle uyumu, çekildikleri dönemle ilgili verdikleri mesajlar tartışılacaktır. Dersin ilk yarısı sinema tarihi, kuramları ve bir tür olarak tarih filmlerinin özelliklerine odaklanacak, ikinci yarıda öğrenciler seçtikleri Antik Çağ filmlerini tarihsel gerçeklikler ve alımlama çalışmaları açısından inceleyecektir.

Öğretim Yöntemleri

Düz anlatım, sunum, seminer, tartışma.

Kaynaklar

Andrew, D., Büyük Sinema Kuramları, çev. Z. Atam, Doruk Yayınları, İstanbul, 2010. Bordwell, D., - Thompson, K., Film Sanatı, çev. E. Yılmaz – E.S. Onat, De ki Basım Yayım, Ankara, 2012. Geoffrey, N.S., Dünya Sinema Tarihi, çev. A. Fethi, Kabalcı Yayınları, İstanbul, 2003. Aristoteles, Poetika, çev. A. Çokona – Ö. Aygün, İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul, 2016. Ünal, Y., Dram Sanatı ve Sinema Klasik Anlatı Yapısının Kökenleri, Hayalperest Yayınevi, İstanbul, 2015. Ferro, M., Sinema ve Tarih, çev. H. Demir, Ayrıntı Yayınları, İstanbul, 2017. Chansel, D., Beyaz Perdedeki Avrupa. Tarih Öğretimi ve Sinema, çev. N. Elhüseyni, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul, 2003. Wayne, M., Sinemayı Anlamak. Marksist Perspektifler, çev. E. Yılmaz, De ki Basım Yayım, Ankara, 2012. Armes, R., Sinema ve Gerçeklik Tarihsel Bir İnceleme, çev. Z. Özen Barkot, Doruk Yayınları, İstanbul, 2019. Kracauer, S.I., Film Teorisi. Fiziksel Gerçekliğin Kurtuluşu, çev. Ö. Çelik, Metis Yayınları, İstanbul, 2015. Rosenstone, R., “The History Film as a Mode of Historical Thought”, A Companion to the Historical Film, ed. R.A. Rosenstone – C. Parvulescu, Wiley-Blackwell, Londra, 2013, 71-91. Scodel, R., An Introduction to Greek Tragedy, Cambridge University Press, Cambridge, 2011. Winkler, M. (ed.), Classical Myth & Culture in Cinema, Oxford University Press, Oxford, 2001. Llewellyn-Jones, L.,“Hollywood’s Ancient World”, A Companion to Ancient History, ed. A. Erskine, Blackwell Publishing, Londra, 2009, 564-80. Barta, T., “Screening the Past: History Since the Cinema”, Screening the Past. Film and the Representation of History, ed. T. Barta, Praeger Publishers, Westport, 1998, 1-19.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024