MATEMATİK İSTATİSTİK

İzlence Formu

Ders Adı MATEMATİK İSTATİSTİK Kod MATE4194
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 2 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. KADRİ ULAŞ AKAY
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Olasilik ve istatistikte yer alan önemli sonuçlarin ögrenci tarafindan irdelenebilmesine olanak verecek kavram ve araçlarin verilmesi.

İçerik

Bazı Önemli Sürekli Dağılımlar, normal dağılım ve özellikleri, binoma normal yaklaşım, Üstel dağılım, gamma dağılımı ve diğer dağılımlarla ilişkileri. Belleksiz olma özelliği, İstatistiğe giriş, İstatistiğin amacı, Örnekleme ve Örnekleme Dağılımları, Markov ve Chebyshev eşitsizliği, Yakınsamalar, Büyük Sayılar kanunu, Merkezi Limit Teoremi, Tahmin Teorisi, Tahmin Edicileri Bulma Yöntemleri, En çok olabilirlik Yöntemi, Momentler Yöntemi, Tahmin Edicilerin Özellikleri, Etkinlik, Yansızlık, Yeterlilik, Tutarlılık, Güven Aralıkları, Hipotez Testleri

Öğretim Yöntemleri

Sunum

Kaynaklar

1)Fikri Akdeniz "Olasılık ve İstatistik" Nobel Yayınları, 2007 2)Fikri Öztürk, "Matematiksel İstatistik", A. Ü. F. F. Döner Sermaye İşletmesi Yayınları, Ankara, 1993 3)Cevdet Cerit ve Müşerref Yüksel "Matematik İstatistik" 2005 4)Aziz Bener "Matematiksel İstatistik I-II", YTÜ Vakfı Yayınları, 2002 5)Larson, H. J. (1982). Introduction to Probability Theory and Statistical Inference, John Wiley&Sons.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024