BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

İzlence Formu

Ders Adı BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Kod ULSL2378
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Öğr. Gör. Dr. GİRAY GERİM
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Ders, sosyal bilimlerde bilimsel araştırmanın temel bileşenlerini ve dinamiklerini öğrencilere aktarmayı amaçlar. Bilimsel bilginin elde edilmesine ve yorumlanmasına yönelik farklı çerçeveleri, nitel ve nicel araştırma yöntemlerini ve bunlardan yararlanarak bir araştırma tasarlayabilme becerisi kazandırabilmeyi hedefler.

İçerik

Ders, bilim felsefesi üzerine temel konularla başlar. Sonrasında ders, alanyazın taraması, teorik çerçevelerin araştırmadaki işlevleri, nitel ve nicel araştırma yöntemleri, veri toplama, veri analizi gibi sosyal bilimlerde araştırmanın temel konularıyla ilerler. Bunlara ek olarak, atıf verme çerçeveleri ve araştırma etiği de dersin içerdiği önemli konular arasındadır.

Öğretim Yöntemleri

Konu anlatımı, ödev ve bilimsel çalışma incelemeleri.

Kaynaklar

• Bryman, A. (2012). Social Research Methods (4th Ed.). New York: Oxford University Press. • İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tez Hazırlama Yönergesi (b.t.). Erişim: https://cdn.istanbul.edu.tr/statics/sosyalbilimler.istanbul.edu.tr/wp-content/uploads/2018/04/tez.hazirlama.yonergesi.pdf • Karadoğan Doruk, S. E. (2020). Sosyal Bı̇lı̇mlerde Araştırma Yöntemleri. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Auzef Yayınları. Erişim: http://auzefkitap.istanbul.edu.tr/kitap/kok/sbayontemleri.pdf • Neuman, W. L. (2014). Social Research Methods: Qualitative and Quantitative Approaches (7th Ed.). Essex: Pearson • Roselle, L., Spray, S. & Shelton, J. T. (2019). Research and Writing in International Relations (3rd Ed.). New York & London: Routledge. • Şimşek, A. (Ed.) (2018). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024