SİYASET BİLİMİNE GİRİŞ

İzlence Formu

Ders Adı SİYASET BİLİMİNE GİRİŞ Kod ISLE1061
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Öğr. Gör. Dr. GİRAY GERİM
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Ders, öğrencilerde siyasi teori, süreç ve sistemlere ilişkin başat kavramlara dair bir temel oluşturmayı hedefler. Siyasi davranış ve pratiklerin sistematik bir yaklaşımla değerlendirilebilmesini sağlamak üzere öğrencilere siyaset biliminin ana hatları ve temel dinamikleri üzerine aşinalık kazandırmayı amaçlar.

İçerik

Derste, siyaset biliminin kuramsal bir çerçevesi çizilir ve bu bilime temel teşkil eden kavramlar, sistemler, kurumlar ve aktörler incelenir. Odaklanılan kavramlar üzerine yapılacak okumalar sonrası öğrencilerin katılımıyla tartışmalar yürütülür. Öğrenciler, bu tartışmalar yoluyla siyaset bilimine ilişkin bilgi birikimlerini artırma ve perspektiflerini genişletme imkânı bulur.

Öğretim Yöntemleri

Ders anlatımı ve sınıf içi tartışmalar

Kaynaklar

Temel Okuma Çağla, C. (2019). Siyaset Bilimi. İstanbul: Bilge Kültür-Sanat. Dursun, D. & Altunoğlu, M. (Der.). (2018). Siyaset Bilimi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları. Heywood, A. (2014) Siyaset. Ankara: Liberte Yayınları. Önerilen Kaynaklar Poggi, G. (2007). Modern Devletin Gelişimi, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul. Sartori, G. (1999). Karşılaştırmalı Anayasa Mühendisliği, İstanbul: Yetkin Yayınevi. Saybaşılı, K. (1985). Siyaset Bilimnde Temel Yaklaşımlar. Ankara: Birey ve Toplum Yayınları. Kalaycıoğlu, E. ( 1984). Çağdaş Siyasal Bilim. İstanbul: Beta Basın Yayın. Kapani, M. (1983). Politika Bilimine Giriş. Ankara: A.Ü. Hukuk Fakültesi Yayınları. Gellner, E. (2008). Uluslar ve Ulusçuluk. İstanbul: Hil Yayınları. Hekimoğlu Örs, B. (Der.) (2014). Modern Siyasal İdeolojiler. İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları. Machiavelli, N. (2021). Prens: Hükümdarlıklar Hakkında. İstanbul: Kabalcı. Platon. (2006). Devlet. İstanbul: İş Bankası Kültür Yayınları. Rousseau, J. J. (2012). Toplum Sözleşmesi. İstanbul: İş Bankası Kültür Yayınları. Saybaşılı, K. (1999). Siyaset Biliminde Temel Yaklaşımlar. İstanbul: Doruk Yayınları. Vergin, N. (2015). Siyasetin Sosyolojisi: Kavramlar, Tanımlar, Yaklaşımlar. İstanbul: Doğan Kitap.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024