COMPARATIVE GRAND STRATEGY

İzlence Formu

Ders Adı COMPARATIVE GRAND STRATEGY Kod KAYO3380
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili İngilizce Dersi Veren Prof. Dr. HASAN BASRİ YALÇIN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu ders Büyük strateji Çalışmalarına genel bir giriştir. Teorik olarak bu strateji kavramının içeriğini ve stratejinin kaynaklarını ele alır. Bu tür kavramsal değerlendirmeler büyük strateji örneklerine uygulanacaktır.

İçerik

Ders şu tür sorulara cevap arayacaktır: • Stratejik kavramın nasıl tanımlanabilir? • Büyük strateji nedir? • Başka tür stratejiler nasıl değerlendirilmelidir? • Bunlar siyaset ve askeri doktrinle nasıl ilişkilendirilebilir? • Büyük stratejinin kaynakları nelerdir? • Uluslararası İlişkiler teorileri büyük stratejiyi anlamak için ne tür yardım sunabilir? Bu tür sorular özel örnekler çerçevesinde ele alınacak ve küresel siyaset açısından tartışılacaktır. Ele alınacak örnekler şunlardır: Atina, Roma, Bizans, Osmanlı, Fransa, İspanya, Almanya, İngiltere, ABD, Rusya, Çin ve Türkiye.

Öğretim Yöntemleri

Ders öğretim Üyesinin sunumuna Dayanmaktadır. Öğrencilerin derse aktif katılımı beklenmektedir. Okuma listesindeki okumlardan sunumlar yapmaları da istenecektir.

Kaynaklar

Okuma listesi makaleler ve kitap bölümlerinden oluşmaktadır. Satın alınması gereken bir kitap yoktur. Dersin okuma paketi elektronik ortamda Öğrencilerle paylaşılacaktır. Öğrencilerin her hafta izlencedeki okumaları yapmaları beklenecektir.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024