İSLAMİ FİNANS

İzlence Formu

Ders Adı İSLAMİ FİNANS Kod KAYO4325
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Günümüzde uygulamaya alınan finansal araçlarda, fon talep ve arz edenlerin davranışlarının rasyonel olduğu, karını maksimize etmek üzere kurgulanmıştır. Ancak insanlar sadece maddi olgularla değil manevi olgularla da davranış sergileyebilmektedir. İnsanların duygusal davranışlarında sahip olduğu dinin değerleri önemli etkiye sahiptir. İslami dinin temel öğretileri sadece inanca yönelik konularda insanı yönlendirmemiş, toplumsal konulara ilişkin de çeşitli öğretilerde bulunmuştur. iktisadi hayata ilişkin iki temel olguyu ortaya koymuştur. Bunlardan biri karşılık beklemeden toplumda ihtiyacı olan bireylerin fonlanması (zekat), diğeri ise gelir dağılımında adaletsizliğin temel unsuru olarak görülen faizin yasaklanması. İslam dinin iktisadi hayata ilişkin bu temel öngörülerinin, dünya ekonomik sisteminde hakim olan kapitalist yaklaşımlar içerisinde nasıl uygulanabilir olacağı bu dersin amacını oluşturmaktadır.

İçerik

Ders kapsamında islami finansın temel öğretileri ( faizin yasak olması, yasaklı (haram) işlemler vb.) dersin başlangıcında sunulduktan sonra islami finansın öğretileri olan , murabaha, icara, mudaraba, muşareke, istisna gibi finansal uygulamaların mevcut finansal sistem içerisinde hangi kısıtlar altınca uygulanacağına ders kapsamına alınmıştır.

Öğretim Yöntemleri

Dersler Sözlü sunun şeklinde yapılmaktadır.

Kaynaklar

Fıkhi ve İktisadi Açıdan İslami Finans (Para ve Sermaye Piyasaları), Prof. Dr. Servet Bayındır, Süleymaniye Vakfı Yayınları

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024