TOPLUMSAL CİNSİYET VE SİYASET

İzlence Formu

Ders Adı TOPLUMSAL CİNSİYET VE SİYASET Kod KAYO3157
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. SERPİL ÇAKIR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Toplumsal cinsiyet farklılıklarının toplumsal ve siyasal yapıda nasıl bir iktidar ilişkisi yarattığını görebilmek, analiz edebilmek, bu doğrultuda siyaset bilimindeki teorik tartışmalardan, bunun topluma yansıyan pratiklerine değin bir dizi faktörün kavramsal ve yöntemsel bilgisini edinebilmek.

İçerik

Siyaset biliminin iktidar, otorite, adalet, eşitlik, demokrasi, siyasal temsil, katılım, insan hakları, yurttaşlık, beden, kimlik, milliyetçilik gibi temel kavramlarının ve teorik tartışmalarının ve bunun topluma yansıma şekillerinin, merkezi ve yerel yönetimler, siyasal partiler, işçi ve işveren sendikaları gibi kurumlarda -tarihsel gelişimi de ihmal etmeden- cinsiyetler ve özellikle de kadınlar açısından çeşitli ülke örnekleriyle karşılaştırmalı ve eleştirel analizi.

Öğretim Yöntemleri

Ders anlatımı, ödev, proje

Kaynaklar

Dersin temel kitabı: Serpil Çakır, Erkek Kulübünde Siyaset, İstanbul: Sel Yayınları, 2019. Vatan, Millet, Kadınlar (der. Ayşe Gül Altınay, İletişim Yay) ve Toplumsal Cinsiyet Sosyolojisi (der. Ayşin Kocan Turhanoğlu, Anadolu Üniversitesi AÖF Yay) isimli kitaplardan da yararlanılacak. Ayrıca haftalık programda belirtilen konulara ilişkin bazı okuma metinlerimiz de olacak. Belirlenen filmler de ders kapsamında izlenecek ve değerlendirilecek. Serpil Çakır, “Tarih Yazımı, der. Ayşin Kocan Turhanoğlu, Toplumsal Cinsiyet Sosyolojisi, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi AÖF Yayınları, 2019. -Serpil Çakır, “Feminizm: Patriyarkal İktidar Eleştirisi”, der.Birsen Örs, Siyasal İdeolojiler, Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2007. -Ayşin Kocan Turhanoğlu, "Toplumsal Cinsiyet", Toplumsal Cinsiyet Sosyolojisi (der. Ayşin Kocan Turhanoğlu, Anadolu Üniversitesi AÖF Yay. -Serpil Çakır, “Kadın Çalışmaları Bilimde Neleri, Nasıl Sorguluyor’”, İnsan, Toplum, Bilim, der.Kuvvet Lordoğlu, Kavram Yayınları, İstanbul, 1996, s.305-316. -Maria Mies, “Feminist Araştırmalar İçin Bir Metodolojiye Doğru”, der. Serpil Çakır ve Necla Akgökçe, Kadın Araştırmalarında Yöntem, Sel Yayıncılık, İstanbul, 1996. -Phillips, Anne, (1995), Demokrasinin Cinsiyeti, çev. Alev Türker, Metis Ya¬yınları, İstanbul. Sylvia Walby, “Kadın ve Ulus”, der. Ayşe Gül Altınay, Vatan, Millet, Kadınlar, İletişim Yayınları, İstanbul, 2000, s.29-57. -Nira Yuval-Davis, “Milletin Biyolojik Üretimi ve Kadınlar, Cinsiyet ve Millet, Vatan, Millet, Kadınlar, İletişim Yayınları, s.61-82. -Mehmet Bozok,“Erkekliklerin Eleştirisi Olarak Erkeklik Çalışmaları mı?” -Cenk Özbay, “Türkiye’de Hegemonik Erkekliği Aramak”, Doğu-Batı, sayı 63. Zeynep Direk, “Judith Butler: Toplumsal Cinsiyet ve Bedenin Maddeleştirilmesi”, der. Zeynep Direk, Cinsiyetli Olmak, Yapı Kredi Yayınları, 2014.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024