KÜRESEL ÇEVRE SİYASETİ

İzlence Formu

Ders Adı KÜRESEL ÇEVRE SİYASETİ Kod KAYO3185
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı, ormansızlaşma, çölleşme, küresel çevresel göç, denizde bozulma ve genişleyen ticaret ve tüketim dahil olmak üzere benzeri görülmemiş ve büyük ölçekli küresel çevre değişikliği konusundaki endişelerden kaynaklanan ve son otuz yılda hızla ve çarpıcı biçimde büyüyen, dinamik bir alan olan uluslararası çevre hukuku ve politikasına odaklanmaktadır. Çevre bilincini geliştirmek, küresel ve bögesel çevre sorunlarının nedenleri ve türleri hakında bilgi vermek, çevre meselelerinin uluslararasılaşmasında milletlerarası örgütlerin, hukukun ve milletlerarası toplumun katkısını belirlemektir.

İçerik

Sınır aşan çevresel sorunlarının oluşumu ve çözüm sürecini daha iyi anlamak amacıyla kurgulanan bu ders uluslararası çevre konularını ve sorunlarını ele alan önemli teorileri analiz etmek ve küresel çevresel tehditlerin hem teorik hem de ampirik bağlamda belirlenmesini amaçlayan günümüzdeki politikaları açıklamak için tasarlanmıştır. Ders kapsamında kavramsal tanımlamalara yer verilecek; çevre alanında küresel mücadeleler kronolojisi aktarılacak; büyük çevre/kalkınma zirveleri ve çıktıları ortaya konulacak; küresel ve bölgesel çevre sorunlarıyla mücadele amacıyla kurulan rejimlerin analizi yapılacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Klasik ders anlatımı yanında öğrencilerden simülasyon dersleri yapmaları da istenebilir. Bu kapsamda öğrenciler belli ülkelerin ya da sivil örgütlerin temsilcileri olarak BM organlarında bir uluslararası müzkereye katılabilir veya bir uluslararası sözleşmenin tartışılmasını ya da savunmasını yürütebilirler. Yine bunun yanında ödev sunumları da gerçekleştirebilirler. İsterlerse alan araştırması yapabilirler. Bunun sunulması sırasında öğretim üyesi diğer öğrencilerin derse interaktif katılımını sağlar ve dersin hem tecrübe ederek hem de bu tecrübelerden çıkan komik durumları tesbit edip eğlendirerek öğretme yöntemini de benimser.

Kaynaklar

Gökhan Orhan, Semra Cerit Mazlum, Yasemin Kaya (Eds.), Uluslararası çevre Rejimleri, Dora, Bursa, 2017 Ayşegül Kaplan, Küresel Çevre Sorunları ve Politikaları, Mülkiyeliler Birliği Vakfı Yayınları, Ankara, 1999 Ahmet Güneş, Uluslararası Çevre Hukuku Üzerine Bir İnceleme, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mecmuası, Yıl 2012, Cilt 70, Sayı 1, ss. 83 - 114 Selim Kılıç, Uluslararası Çevre Hukukunun Gelişimi Üzerine Bir İnceleme, Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2001, Cilt 2, Sayı 2, ss. 131-149 Seda Yurtccanlı Duymaz, 25 Soruda İklim Değişikliği ve İnsan Hakları, Haklar ve Araştırmalar Derneği, Antalya, 2021 Ahmet Gneş, Ulusal ve Uluslararası Çevre Hukukunun Temel İlkeleri, Haklar ve Araştırmalar Derneği, Antalya, 2021 Zerrin Savaşan, Çağlar Söker, Fırat Harun Yılmaz (eds.), Çevre Hukuku ve Politikaları Kavramlar, Teoriler ve Tartışmalar, Seçkin, Ankara, 2021 Hayriye Sağır (ed.), Ekolojik Kriz ve Küresel Çevre Politikaları, Beta, İstanbul, 2020 Seda Yurtcanlı Duymaz, İklim Değişikliği, Afetler ve İnsan Hakları: Çevresel Zorunlu Göç, Adalet Yay., Ankara, 2021

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024