POLITICAL SOCIOLOGY

İzlence Formu

Ders Adı POLITICAL SOCIOLOGY Kod KAYO2284
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili İngilizce Dersi Veren Prof. Dr. HİKMET KIRIK
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin amacı öğrencileri içinde yaşadıkları toplumda iktidar ilişkilerinin yapısı ve işleyişi hakkında kuramsal bilgi sahibi olmaları ve kavramlarına vakıf olmalarıdır. Siyaset Sosyolojisi dersi toplumsal ilişkilerin her türünde potansiyel olarak var olan toplumsal iktidar konusu ile ilgilenir. Toplumsal iktidar ise farklı toplumsal kurumlar tarafından yerine getirilen faaliyetler olarak siyasetin kavram havuzuna dahildir. Uygulamada siyaset sosyolojisinin odağında ulus-devlet bağlamı içerisinde süregelen siyaset ilişkileridir. Alışılmış algılar çerçevesinde ifade edecek olursak modern toplumbilimi analiz birimi olarak toplumu inceler, siyaset genelde iktidar ilişkileri özel olarak da devlet meselesine odaklanır. Siyaset sosyolojisi ise belirli bir toplumsal kültür zemininde iktidar ilişkilerinin yapısına ve işleyişine bakar.

İçerik

Siyaset Sosyolojisi genel anlamıyla devlet ve toplum ilişkileri hakkındadır. Herhangi verili bir toplumda iktidar ilişkilerinin nasıl organize olduğu sorusu siyaset sosyolojisinin odağında bulunur. Siyasetin tüm toplumsal olguları etkilediği gibi bu toplumsal olgulardan da etkilendiği temel varsayımından hareket eder. Diğer bir deyişle, siyasal alan ve aktörlerin faaliyetleri tek tek ve ayrı ayrı birbirinden bağımsız entiteler olarak incelenmek yerine, birbirleri arasındaki etkileşimlere bakılmalıdır.

Öğretim Yöntemleri

Ders anlatımı

Kaynaklar

Siyaset Bilimi ve toplumbilimler alanlarının klasik metinleri ve bu alana ilişkin ele alınan konu özelinde bir veya iki orjinal makale.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024