SEYAHATNAMELERLE OSMANLI DEVLETİ

İzlence Formu

Ders Adı SEYAHATNAMELERLE OSMANLI DEVLETİ Kod YKCT7019
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi BURCU KUTLU DİLBAZ
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Yakınçağ Tarihinde Osmanlı Devleti'ne gelen seyyahlar ve seyyahların seyahatnameleri ışığında Osmanlı Devleti hakkında bilgi verilecektir.

İçerik

Osmanlı Devleti'ne gelmiş olan seyyahlar genel olarak anlatılacaktır. Özellikle Yakınçağ Osmanlı Tarihi kapsamında 19.yüzyılda Osmanlı Devleti'ne gelmiş ünlü seyyahlar kimlerdi. Seyyahların gözüyle Osmanlı Devleti her yönüyle ele alınacaktır. Osmanlı Devleti'nde çıkan eserler incelenecek ve günümüzde bu konu ile ilgili yayınlar, öğrenciyle paylaşılacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Osmanlı Devleti'ne gelen seyyahları görsel sunumlarla anlatmak. Bu dönemde yazılan seyahatnameleri incelemek. Seyahatnamelerle ilgili gravür, fotoğraf ve belgeleri öğrenci ile paylaşmak.

Kaynaklar

TEXİER, Charles; Description de L’asie Mineure, Paris 1849. Mübahat S. Kütükoğlu, «Mürur Tezkiresi», TDV. İslam Ansiklopedisi, C. 32, s. 60-61.) Musa Çadırcı, “Tanzimat Döneminde Çıkarılan Men’i Mürur ve Pasaport Nizamnameleri”, Belgeler, Türk Tarih belgeleri Dergisi, C. XV, S. 19, TTK yay., Ankara 1993, s. 169-181; Hamiyet Sezer; “Osmanlı İmparatorluğu’nda Seyahat İzinleri (18.-19. Yüzyıl)”, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tarih Araştırmaları Dergisi, C. 21, S. 33, Ankara 2003, s. 105-124.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024