YAKINÇAĞ'DA KAFKASYA'NIN İDARİ VE SOSYAL YAPISI

İzlence Formu

Ders Adı YAKINÇAĞ'DA KAFKASYA'NIN İDARİ VE SOSYAL YAPISI Kod YKCT7012
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. MUSTAFA TANRIVERDİ
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Tarih boyunca pek çok olayın yaşandığı coğrafya olan Kafkasya'nın yakınçağ dönemindeki sosyal ve idari yapısı, kurumları ve çevresindeki dünya ile ilişkileri değerlendirilerek, bunun karşılaştırmalı tarih alanına katkı sunması hedeflenmektedir. Bu anlamda Kafkasya'nın Yakınçağ'da Rusya, İran ve Osmanlı Devleti arasındaki rekabetteki yeri ve bunun Kafkasya'ya yansımaları ele alınarak, gerçekleşen idari ve sosyal dönüşüm analiz edilmeye çalışılacaktır. Rusya'nın merkez idari yapılanmasını Kafkasya'da kurma çabaları ve bununla birlikte toplumun bilhassa XIX. yüzyıldaki dönüşümü Kafkasya örneğinde incelenerek, bunun bölgeye yansımaları üzerinde durulacaktır.

İçerik

Bu derste, XVIII. yüzyılın sonlarından itibaren Kafkasya'da meydana gelen idari ve sosyal dönüşüm ele alınacaktır. Kafkasya'da devlet ve toplum yapısı, Rusya'nın hakimiyeti altına girmesinden sonra yeni düzen ve tepkiler, Osmanlı Devleti'nin bölgeye yönelik politikası, İran'ın Kafkasya politikası, Kafkasya'da milliyetçilik ve Bolşevik Devrimi'ne giden süreç anlatılmaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Anlatım ve sunum yolu ile

Kaynaklar

Hayri Çapraz, Rusya Dış Politikasında Güney Kafkasya 19. Yüzyıl, 2012.; Mustafa Tanrıverdi, Çarlık Rusyası'nda Tiflis Vilayeti (1846-1914), Ankara 2019.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024