INTRODUCTION TO STRATEGY AND POLITICS

İzlence Formu

Ders Adı INTRODUCTION TO STRATEGY AND POLITICS Kod PSIR4029
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili İngilizce Dersi Veren Prof. Dr. YAŞAR ONAY
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu ders, öğrencileri hem geleneksel araştırma alanlarına hem de bunların çağdaş tezahürlerine vurgu yaparak güvenlik ve stratejik çalışmalardaki bazı temel kavramlarla tanıştırır. Büyük güçlerin yükselişi, terörizm, ayaklanmalar ve nükleer silahlar gibi konuların giderek politika tartışmalarının merkezi haline geldiği bir zamanda bu dersi, dünya siyasetinde aktörlerin güç kullanımı bağlamında davranış biçimlerinin nedenlerini ve yollarını analiz etmek; güvenlik endişeleriyle ilgili tarihsel ve teorik literatürleri belirlemek; mevcut araştırmaların açıklayıcılığını ve sınırlılıklarını tartışmak; bu içgörüleri halihazırdaki ve gelecekteki politika tartışmalarına uygulamak için kullanacağız. Bunu sınıf içi tartışma, vaka çalışmaları ve bireysel yazma projelerinin bir kombinasyonunu kullanarak yapacağız. Sonuç olarak, modern çağda güvenlik sorunlarını çözmek için hem teorik çalışmayı hem de deneysel çalışmayı sentezleyip uygulamaya koyacağız.

İçerik

Bu ders, dünya siyasetinde aktörlerin güç kullanımı bağlamında davranış biçimlerinin nedenlerini ve yollarını analiz etmeyi; güvenlik endişeleriyle ilgili tarihsel ve teorik literatürleri belirlemeyi; mevcut araştırmaların açıklayıcılığını ve sınırlılıklarını tartışmayı; bu içgörüleri halihazırdaki ve gelecekteki politika tartışmalarına uygulamayı kapsamaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Aktif öğrenme yöntemleri

Kaynaklar

John Baylis, James Wirtz, Eliot Cohen and Colin S. Gray (Eds), Strategy in the Contemporary World: An Introduction to Strategic Studies (New York: Oxford University Press, 2002); Barry Buzan, an Introduction to Strategic Studies: Military Technology and International Relations (Hampshire: Macmillan Press, 1987); Sun Tzu, Art of War; Carl Von Clausewitz, On War; Shekahar Adhikari, Modern Strategic Thought: Machiavelli to Nuclear Warfare (New Delhi: Kalaso Books, 2004);John Stoessinger, Why Nations Go to War (New York: St Martin’s Press, 1987); Michael Brown Et Al (Eds.), Theories of War and Peace (Massachusetts: MITPresss, 2000); Martin Van Creveld, Technology and War: From 2000 B.C. To Present (London: Brassey’s, 1991).

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024