LEHÇE FONETİK I

İzlence Formu

Ders Adı LEHÇE FONETİK I Kod LDED1002
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi RADOSLAW BUDZYNSKİ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Lehçe ortofonik telaffuza hakim olmak. Lehçe vurgu, tonlama ve konuşmanın anlamlı ifadelerinde ustalaşmak. İşlevsel işitmenin kazanılması, yani sesli ve ünsüz harflerin seslerinden eklemlenme biçimlerini (konuşma organlarının işlevi) çıkarabilme yeteneği.

İçerik

Telaffuzu öğrenmek, kombinatoryal nefes almayı sağlayacak nefes egzersizleriyle başlar. Doğru konuşmanın temeli budur. Nefes egzersizlerini, Lehçe artikülatör, vurgu ve tonlama alışkanlıklarının yanı sıra doğru diksiyon becerilerini kazanmak için ses egzersizleri, ortak artikülasyon egzersizleri (kelime ve cümle egzersizleri), doğru kelime ve cümle vurgusu egzersizleri, anlamlı noktalama işaretleri/ifadeler ve tonlama takip eder.

Öğretim Yöntemleri

Konuşmalı ders, vaka analizi, konu alıştırmaları, beyin fırtınası, multimedya sunumlu ders, tartışma

Kaynaklar

Marek Wiśniewski, Zarys z fonetyki i fonologii współczesnego języka polskiego, Toruń 2001 Danuta Ostaszewska, Jolanta Tambor, Fonetyka i fonologia współczesnego języka polskiego, Warszawa 2008 Maciołek M.,Tambor J., 2012, Głoski polskie. Przewodnik fonetyczny dla cudzoziemców i nauczycieli uczących języka polskiego jako obcego, Katowice 2012

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024