MONETARY ECONOMICS

İzlence Formu

Ders Adı MONETARY ECONOMICS Kod IKTI7008
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili İngilizce Dersi Veren Doç. Dr. REŞAT CAN AKKAY
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

"Parasal İktisat" dersi, orta seviye makroekonomi dersinde kapsanan içeriği geliştirerek, dersi alan yüksek lisans öğrencilerine çağdaş para teorisinin tarihsel süreçte gelişimi, merkez bankacılığının işleyişi ve yürütülen para politikaları çerçevesinde gelişmiş bir "parasal ekonomi" anlayışı kazandırmayı hedeflemektedir.

İçerik

Bu ders paranın kökenlerini ve rolünü; para arzı ve talebiyle ilgili teorileri; toplam talep, çıktı, fiyatlar ve diğer önemli makroekonomik değişkenleri belirlemede paranın rolünü inceleyecektir. Bunun yanında para, kredi ve borç arasındaki ilişkiden bahsedilecektir. Bu ders ayrıca merkez bankalarının son yıllarda uluslararası düzeyde değişen rolünü de analiz edecektir.

Öğretim Yöntemleri

Her haftanın dersinde, seçilen konular ppt slaytları ve klasik anlatım yöntemleriyle sınıfta işlenecektir. Öğrencilerin aktif katılımı ve düzenli not alma alışkanlıkları şiddetle tavsiye edilecek ve teşvik edilecektir. Öğrencilerden parasal ekonomi ile ilgili güncel konuları seçmeleri ve kısa sunumlar yapmaları beklenmektedir.

Kaynaklar

Walsh, Carl. Monetary Theory and Policy, 3rd Edition, 2010 Durlauf S.N. and Blume L.E. Monetary Economics, 2010 Handa, Jagdish. Monetary Economics, 2009 Parasal İktisat, Kuram ve Politika, Fatih Özatay, 2015

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024