İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

İzlence Formu

Ders Adı İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ Kod BIBY3039
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. PERVİN BEZİRCİ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Öğrencilerin bilgi merkezlerinde insan kaynakları yönetiminin temel ilke, süreç ve uygulamalarını anlamalarını sağlamak, stratejik bir bakış açısıyla analiz etme yeteneklerini geliştirmektir. Bu çerçevede bilgi merkezlerinde insan kaynağı planlaması ve iş analizi, seçme ve yerleştirme, eğitim ve geliştirme, performans yönetimi, ücret yönetimi ve haklar, motivasyon ve çalışma ilişkilerinin düzenlenmesi gibi temel insan kaynakları yönetimi uygulamalarını aktarmaktır. Stratejik bir yönetim anlayışını benimsemenin, hem çalışanların refahını hem de kurumsal performansı arttırmadaki önemini anlamak için bilimsel araştırma sonuçlarının ve örnek olayların analiz edilmesi, dersin tamamlayıcı amaçları arasındadır.

İçerik

Çalışma ilişkileri ve çalışmanın değişen anlamı. Stratejik yönetim ve insan kaynakları yönetiminin temel terminolojisi ve kavramlar. Stratejik yönetim anlayışının geleneksel insan kaynakları yönetimi uygulamalarına adapte edilmesiyle insan kaynağı ve kurum açısından yaşanan dönüşüm. Geleneksel insan kaynakları uygulamaları ile stratejik insan kaynakları uygulamalarının kıyaslayabilmesi ve başarı/başarısızlık ile ilgili güncel durumların değerlendirilebilmesi için bilimsel araştırma sonuçlarının ve örnek olayların analiz edilmesi.

Öğretim Yöntemleri

Anlatım Yöntemi, Soru Cevap Yöntemi, Sunum Yöntemi Ulusal ve uluslararası literatür araştırması, iyi uygulama örneklerinin incelenmesi, saha çalışmaları.

Kaynaklar

Tunçer, Polat, İnsan Kaynakları Yönetimi, 1. Baskı, Ekin Basım Yayın Dağıtım, İstanbul, 2011. Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, İnsan Kaynakları Yönetimi İnsan Kaynakları Yönetimi Strateji, Politika ve Uygulamalar Kapsamında Davranışsal Bir Yaklaşım Editör: Doç. Dr. Ali Şahin, Aralık 2021 ve diğer...

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024