CUMHURİYET DÖNEMİNDE BİLİM VE TEKNOLOJİ

İzlence Formu

Ders Adı CUMHURİYET DÖNEMİNDE BİLİM VE TEKNOLOJİ Kod BITA4109
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Arş. Gör. Dr. BARIŞCAN ERSÖZ
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

1923 yılında Cumhuriyetin ilanının ardından Türkiye'de yaşanan dönüşüm içinde bilim ve teknoloji alanında ne gibi gelişmeler yaşandığının, bu gelişmelerin toplumsal, ekonomik ve politik yapıyı nasıl etkilediğinin ve onlardan nasıl etkilendiğinin anlatılması amaçlanmaktadır.

İçerik

Bu ders boyunca, Osmanlı'nın son döneminden başlayan ve temel olarak Cumhuriyetin ilanını ve sonrasındaki yılları referans alarak Türkiye'de bilim ve teknolojinin, tıp, tarım ve temel bilimler gibi çeşitli alanlarda ve bunların alt disiplinleri içinde geçirdiği gelişim, bu gelişimi ateşleyen çeşitli kurumsal ve hukuki düzenlemeler, onu ortaya çıkaran bilim insanı, mühendis, doktor ve politikacı gibi aktörler irdelenecek, ayrıca bilimsel ve teknolojik toplumun çeşitli katmanları ile ekonomik ve toplumsal dönüşüm açısından anlamı incelenecektir.

Öğretim Yöntemleri

Ders, haftalık konuların sınıf ortamında tartışılması yoluyla ilerleyecektir.

Kaynaklar

1. İlhan Tekeli&Selim İlkin, Cumhuriyetin Harcı 1: Köktenci Modernitenin Doğuşu, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yay. 2010. 2. İnan Kalaycıoğulları, Cumhuriyet Döneminde Türkiye'de Bilim, Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, 2009. 3. Sevtap Kadıoğlu, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Tarihçesi (1900 - 1946), İstanbul, 1998. 4. Arnold Reisman, Nazizmden Kaçanlar ve Atatürk'ün Vizyonu, T. İş Bankası Kültür Yayınları, 2011. 5. Asuman Baytop, Türkiye'de Botanik Tarihi Araştırmaları, TÜBİTAK Yay., 2004. 6. Ali Erken, Amerika ve Modern Türkiye'nin Oluşumu, Vakıfbank Kültür Yay., 2021.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024