BİLİM KÜLTÜRÜ

İzlence Formu

Ders Adı BİLİM KÜLTÜRÜ Kod BITA1022
Kredi 2 AKTS 6
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Arş. Gör. Dr. BARIŞCAN ERSÖZ
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, bilimsel araştırma sürecinin günümüzde nasıl bir çerçeve içinde ilerlediğini anlatmak, bu süreci etkileyen çeşitli parametrelerle ilişkilerini göz önüne sermek ve bu etkinlikleri gerçekleştiren aktörler olarak bilim insanlarının sosyolojik, ekonomik ve politik konumlarına ve sosyal yapı içindeki diğer aktör ve kurumlarla olan ilişkilerine dair öğrencileri bilgilendirmektir.

İçerik

Ders boyunca öğrenciler bilimsel etkinliğin çeşitli yönleri üzerine bilgi sahibi olacaklardır: Bunlar kimi sorular çerçevesinde kısaca şöyle sıralanabilir: Bilimsel araştırma nedir? Nasıl yapılır?; Bilimsel etkinliklerin yapıldığı ve onu destekleyen kurumlar hangileridir?; Bilimi bilim olmayandan ayıran nedir?; Laboratuvar neresidir? Bir laboratuvarda gerçekleştirilen bilimsel etkinliklerin çeşitli özellikleri nelerdir?; Bilim insanı kimdir? Bilim insanı hangi yollardan diğer sosyal aktörlerle ilişki içindedir? Bilim insanının toplumsal, ekonomik ya da politik rolleri nelerdir?

Öğretim Yöntemleri

Bu ders, temel olarak sınıf ortamında, haftalık konuların öğrencilere sunulması ve tartışılması yoluyla ger.ekleştirilecektir. Buna ek olarak bilimsel etkinliklerde bulunan çeşitli kurumlara yapılacak gezilerle öğrencilerin bilimsel araştırma sürecini yerinde deneyimleyebilecekleri ve bilimsel araştırmayı gerçekleştiren aktörlerle iletişim kurabilecekleri etkinlikler yapılacaktır.

Kaynaklar

1. Jenee Wilde, Steve Rust, The Culture of Science, OpenOregon Educational Resources, https://openoregon.pressbooks.pub/cultureofscience/. 2. Remzi Demir, Bilim Kültürü (Ders Notları), Nobel Akademik Yayıncılık, 2023. 3. Understanding Science 101, https://undsci.berkeley.edu/understanding-science-101/ 4. Naomi Oreskes, Eric Conway, Şüphe Tacirleri, Çev.: Cahit Kaya, Pegasus Yayınları, 2021. 5. Naomi Oreskes, Bilime Neden Güvenmeliyiz?, Çev.: Utku Umut Bulsun, Tener Gezer, Optimist Bilim, 2019. 6. Steve Woolgar & Bruno Latour, Laboratuvar Hayatı ve Bilimsel Olguların İnşası, çev.: Ümit Tatlıcan, Phoenix Yayınevi, 2023. 7. Joseph Ben-David, Bilim İnsanının Toplumdaki Rolü/Karşılaştırmalı Bir İnceleme, çev.: Cüneyt Coşkun, Melek Dosay Gökdoğan, Epos Yayınevi, 2013. 8. C. P. Snow, İki Kültür, çev.: Tuncay Birkan, TÜBİTAK Yay., 2019. 9. Lorraine Daston & Peter Galison, Objectivity, Princeton University Press, 2010.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024