BİLİM VE TEKNOLOJİ KOLEKSİYONLARI TARİHİ I

İzlence Formu

Ders Adı BİLİM VE TEKNOLOJİ KOLEKSİYONLARI TARİHİ I Kod BITA4106
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi GÖNENÇ GÖÇMENGİL
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Bu ders, Global ölçekte bilim ve teknoloji mirasını koruma çalışmalarını, kurulan bilim müze ve koleksiyonları öğrenciye tanıtarak, öğrencide bilim ve teknoloji mirasının koruma bilincini oluşturmaktır. Ayrıca bu koleksiyonlar oluşturulurken gerçekleşen toplama pratikleri ve bunun günümüze sosyolojik ve bilimsel yansımalarına da öğrenciye aktarmayı amaçlamaktadır.

İçerik

Rönesans'ta doğa incelemelerine yöneliş Avrupa'da doğa tarihi koleksiyonlarının oluşma sürecini başlatmıştır. İzleyen yüzyıllarda bilim ve teknolojideki gelişmeler, matematiksel bilimlerde (matematik, fizik astronomi) ve uygulamalı bilimlerde (kimya, tıp vd.) çok asyıda eser, alet ve malzeme üretilmiştir. Bilim ve teknoloji mirasının temelini teşkil eden bu malzemenin sınıflandırılması, korunması ve tanıtılması ondokuzuncu yüzyıllardan itibaren müzelerde gerçekleştirilmiştir. Sanayi devrimi öncesi atölyeleri ve devrim sonrası kurulan fabrikalar da teknoloji mirasının başlıca öğeleridir. Bu malzemeyi koruma bilinci ve politikası Avrupa'da yerleşmiş olup, bu malzeme bilim tarihi eğitiminin bir parçası haline gelmiştir. Bu derste, Çeşitli dünya ülkelerinde bilim ve teknoloji tarihi müzelerinin onyedinci yüzyıldan itibaren kuruluşu ve gelişmesi,-kolonizasyon-dekolonizasyon, bu müzelerin kuruluş ve gelişmesinde şahısların ve devletin rolü, bu müzelerdeki koleksiyonlardan parçalar ve bunların bilim tarihi açısından önemi, bilim ve teknoloji tarihi müzelerinin oluşturulmasındaki faktörler ve yapılabilecek çalışmalar ele alınacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Dersler öğrenciye sözlü ve Powerpoint olarak sunulmakta; ayrıca görsel malzeme ve belgeler yardımıyla desteklenmektedir.

Kaynaklar

Baldwin-Corriveau, K. (2014). The Way of the Dodo?: The Fate of 21st Century Natural History Collections and the State of Collections Advocacy in Exhibits (Doctoral dissertation, John F. Kennedy University). Schiebinger, L., & Swan, C. (Eds.). (2007). Colonial botany: science, commerce, and politics in the early modern world. University of Pennsylvania Press. Long, P. O. (1996). Images of Science: A History of Scientific Illustration. Klein, U., & Lefèvre, W. (2007). Materials in eighteenth-century science: a historical ontology. MIT press.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024