20. YÜZYILDA BİLİM I

İzlence Formu

Ders Adı 20. YÜZYILDA BİLİM I Kod BITA4104
Kredi 2 AKTS 6
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Arş. Gör. Dr. BARIŞCAN ERSÖZ
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Bu ders boyunca, başta tıp, canlı bilimleri, tarım, genetik ve ekoloji gibi alanlarda yaşanan gelişmeler ışığında 20. yüzyılda bilim alanında yaşanan gelişmeler ve bu gelişmelerin nitelikleri hakkında öğrencilerin bilgilendirilmesi amaçlanmaktadır.

İçerik

Ders, amaç kısmında belirlenen çeşitli bilimsel disiplinlerin altında yaşanan örneğin antibiyotiklerin keşfedilmesi, moleküler genetiğin keşfi ya da ekolojik düşüncenin ortaya çıkışı gibi konular çerçevesinde 20. yüzyıl biliminin çeşitli yönlerini oluşturan "büyük bilim", "bilim ve ideoloji" vb. kavram ve temaları irdeleyecektir.

Öğretim Yöntemleri

Ders sınıf ortamında, her konunun haftalık olarak öğrencilere sunulması ve tartışılması yoluyla ilerleyecektir. Bunun dışında dersin içeriği ile ilgili sergi ve seminerler yoluyla derse ek katkı sunulmaya çalışılacaktır.

Kaynaklar

1. John Krige&Dominic Pestre, Science in the 20th Century, Routledge, 1997. 2. Rachel Carson, Sessiz Bahar, çev.: Çağatay Güler, Palme Yayıncılık, 2004. 3. James Lovelock, Gaia ve Dünyadaki Yaşama Yeni Bir Bakış, çev.: Ozan Karakaş, Alfa Yayıncılık, 2017. 4. James Shreeve, Gen Savaşları, çev.: Özgür Atılım Turan, Doğan Kitap, 2007. 5. Walter Isaacson, Yaşamın Kodu, çev.: Tufan Göbekçin, Domingo Yayınevi, 2023.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024