FİLM FELSEFESİ

İzlence Formu

Ders Adı FİLM FELSEFESİ Kod RATS9110
Kredi 3 AKTS 7
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. BERCESTE GÜLÇİN ÖZDEMİR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu ders, öğrencilerin felsefi düşünme izleğini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Sosyal bilimlerin en temel bilim dalı olan felsefe, iletişim öğrencilerinin neyi, neden yaptıklarına dair zihinlerinde farklı perspektifler açmayı hedeflemektedir. Bu hedefler çerçevesinde, film ve felsefe arasındaki ilişkisellik Türk Sineması'nda felsefi filmlerin ve yoğun düşünme çabası gerektiren filmlerin yapımının önünü açmayı amaç olarak belirler.

İçerik

Bu ders, film ve felsefe arasındaki ilişkiyi çeşitli filmsel kavram ve bağlamlarla sorgulamaya açacak ve film çözümlemeleri gerçekleştirilecektir. Bu kavram ve bağlamlar, kendi içinde oldukça düşünme süreci gerektiren önemli kuramcılar ve düşünürlerin eserlerinden yola çıkılarak oluşturulmuştur.

Öğretim Yöntemleri

Dersi alan öğrencilere çeşitli kaynak kitaplar önerilecektir. Ders içinde yapılan tartışmalar ve film izlemeleri öğrencinin konuyu içselleştirmesine aracılık edecektir. Bu bağlamda, öğrencilere haftanın konusuna paralel düşen film önerileri de yapılacaktır.

Kaynaklar

İlkçağ Felsefe Tarihi 1-2-3-4-5 Ahmet Arslan- Bilgi Üni. Yay., Grek Felsefesi Tarihi- Eduard Zeller- Say Yay., Ruh Teorileri: İnsan Ruhu ve Kişiliği-Henri Bergson-Pinhan Yay., Metafizik Dersleri Giriş:Uzay/Madde/Zaman-Henri Bergson- Pinhan Yay., Madde ve Bellek-Henri Bergson- Dost Yay., Bergsonculuk-G. Deleuze-Otonom Felsefe, Zaman-Philip Turetzky-Otonom felsefe, H.David Thoreau-Yürümek-Can Yay., Gülme-Henri Bergson- Alfa Yay., Cinsel Aşkın Metafiziği- Arthur Schopenhauer, Arzu- Chantal Jaquet-Otonom Felsefe, Platon-Devlet-İş Bankası Yayınları, Platon-Sokrates'in Savunması-Say Yayınları, Felsefeye Giriş-Hilmi Ziya Ülken, Filmlerle Düşünmek-Damien Fox&Michael Levine-Ütopya Yay., Filmozofi-Daniel Frampton-Metis Yay., Sinema Felsefesine Giriş-Serdar Öztürk-Ütopya Yay., Henri Lefebvre-Mekanın Üretimi-Sel Yay.,Henri Bergson-Metafizik Dersleri-Pinhan Yay.,Farabi-Mutluluğun Kazanılması-İş Bankası Yay.,İbn-i Tufeyl-Hay Bin Yazkan-Yapı Kredi Yay.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024