RADON VE ÖLÇÜM TEKNİKLERİ

İzlence Formu

Ders Adı RADON VE ÖLÇÜM TEKNİKLERİ Kod NUFZ7565
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. PELİN OTANSEV
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu ders radon fiziğini ve radon ölçüm tekniklerini tanıtacak ve edinilen bilgiler sağlık fiziği ve disiplinlerarası çalışmalarda kullanılabilecektir.

İçerik

Radyasyon nedir, aktivite birimleri, radon gazının fiziksel ve kimyasal özellikleri, radon gazının sağlık üzerine etkisi, radon konsantrasyonunu etkileyen jeolojik ve jeokimyasal faktörler, radon deprem ilişkisi, kapalı alanlara radon gazının giriş yolları ve birikmesi, radon gazı ölçüm teknikleri, radondan kaynaklanan dozlar, kanser risk hesapları, ulusal ve uluslararası kuruluşların radyasyondan korunma ile ilgili mevzuatları, radon verilerinin istatistiksel teknikler ile analizi, normallik testleri ve korelasyon matrisleri, radonu azaltma teknikleri.

Öğretim Yöntemleri

Bilgisayar destekli sözlü ve görsel sunum, tartışma, soru-cevap.

Kaynaklar

1. M. Wilkening , Radon in the Environment-Academic Press, Elsevier (1990) 2. Environmental Protection Agency (EPA). EPA Assessment of Risks from Radon in Homes, United States (2003). 3. WHO HANDBOOK ON INDOOR RADON, A PUBLIC HEALTH PERSPECTIVE 4. European Commission, Commission Recommendation of 21 February 1990 on the protection of the public against indoor exposure to radon. Official Journal L 080, 90/143/Euratom, 1990.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024