GAMA IŞINI ENERJİ ÖLÇÜMLERİ VE SPEKTRUM ANALİZİ

İzlence Formu

Ders Adı GAMA IŞINI ENERJİ ÖLÇÜMLERİ VE SPEKTRUM ANALİZİ Kod NUFZ7564
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi MEHTAP YALÇINKAYA
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, gama ışını enerji ölçümlerinin genel prensiplerini anlatmak, elde edilen enerji spektrumlarını yorumlamak ve örnek data üzerinden spektrum analizini uygulamalı olarak yapmaktır.

İçerik

Gama ışını enerji ölçümleri çekirdek yapılarının araştırılmasında önemli bir rol üstlenmektedir. Çekirdek etkileşimleri sonucunda oluşan uyarılmış bir çekirdek, uyarılmış halden kararlı hale geçme eğilimindedir ve fazla enerjisini atmak için önce nükleon yayınlar (proton, nötron, alfa bozunumu, beta bozunumu). Ürün çekirdek, bu nükleon yayınımından sonra hala uyarılmış durumda ise taban duruma geçmek için gama ışını yayınlar. Çekirdekler için bir tür parmak izi olan bu gama ışınlarının enerjilerinin ölçülmesi, uyarılmış durumda olan çekirdeğin yapısı hakkında bilgiler verir.Bu dersin amacı, gama ışını enerji ölçümlerinin genel prensiplerini anlatmak, elde edilen enerji spektrumlarını yorumlamak ve örnek data üzerinden spektrum analizini uygulamalı olarak yapmaktır.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş Yolu ile Öğretim, Düz Anlatım, Tartışma, Soru-cevap, Proje, Küçük grup çalışması

Kaynaklar

1. Measurement and Detection of Radiation 4th Edition, Nicholas Tsoulfanidis, International Standard Book Number-13: 978-1-4822-1548-9 (eBook - PDF), CRC Press, 2016. 2. Radiation Detection and Measurement 4th Edition, Glenn F. Knoll, ISBN-10 : 9780470131480, Wiley, 2010. 3. Gamma-ray Energy and Intensity Standards, http://dbserv.pnpi.spb.ru/elbib/tablisot/toi98/www/decay/eandi.pdf 4. Table of isotopes, http://nucleardata.nuclear.lu.se/toi/ 5. Nuclear Database, https://www.nndc.bnl.gov/nudat2/

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024