GENEL RÖLATİVİTE TEORİSİ I

İzlence Formu

Ders Adı GENEL RÖLATİVİTE TEORİSİ I Kod MTFZ7005
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. GÖKSEL DAYLAN ESMER
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Genel Rölativite dersinin anlamını , sınırlarını ve içerdiği konuları kavramak.

İçerik

Özel rölativite teorisinin temel ilkeleri. Lorentz dönüşümleri. Thomas presesyonu. Lorentz dönüşümlerinin kinematik sonuçları. Minskowski uzay zamanının geometrik yapısı ve dörtlü vektör formalizmi. Rölativistik dinamik. Kütlenin, enerji ve momentumunun, kuvvetin dönüşümleri. Rölativistik elektrodinamik ve Maxwell denklemlerinin, skaler ve vektör potansiyellerin, elektrik ve magnetik alanın rölativistik dönüşümleri. Lagrange ve Hamilton formalizmi. Özel rölativite teorisinin eleştirisi. Özel rölativite teorisinin paradoksları. Rölativistik akışkanların termodinamiği. Özel Rölativite Teorisinin aksayan Yönleri ve bu aksaklıkları giderme arayışları.

Öğretim Yöntemleri

Dersin konusuna göre, uygun öğretim teknolojileri seçme. Her konu sonunda problem çözümü yaptırmak. Bu konulara uygun olarak ödev seti vermek. Konunun özelliğine göre diğer bilimlerle olan ilişkilerini tartışmak. Konularla ilgili animasyonlar ve görsel programlar göstermek.

Kaynaklar

* 3000 Solved Problem in Physics, Mc Graw Hill, * Special and General Relativity, Glendenning * Introduction to General Relativity, Adler, Basin, Schiffer * Einstein's General Theory of Relativity, O. Gron, S. Hervik * Classical Mechanics and Relativity, H. J. Müller - Kirsten

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024